Шефът на КПКОНПИ обяснява защо кметицата на 'Младост" стоя часове наред права с белезници

OFFNews 19 април 2018 в 10:58 5584 4

Пламен Георгиев

Прокуратурата си свърши работата по единствения възможен по закон начин по случая с кметицата на столичния район "Младост", категоричен е председателят на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

В интервю за агенция "Фокус" той коментира критиките срещу показността на ареста, по време на който Иванчева бе държана над 4 часа с белезници права, на пътното платно. Такава позиция изрази дори вицепремиерът Екатерина Захариева.  Георгиев обяснява и защо се е наложило арестуваната да престои толкова дълго с белезници на публично място.

"Ако не ме лъже паметта, чл. 162 от Наказателно-процесуалния кодекс предвижда как се извършва претърсване и изземване. Чл. 162, разбира се, говори за помещения, но в конкретния случай се прилага аналогично и за автомобил. Нашият закон е категоричен, че това процесуално-следствено действие, за да има после стойност, трябва да се извърши в присъствието на лицето, което ползва в случая автомобила, т.е. г-жа Иванчева. Единственият възможен начин да се извърши това претърсване е в присъствието на г-жа Иванчева и тя трябва да бъде поканена първоначално – дори законът го предвижда – да предостави търсените вещи, а след това започва и самото претърсване. Така че няма друг начин, по който да бъде извършено", обяснява пред "Фокус" председателят на антикорупционния орган.

Дългото чакане се наложило, защото намерената сума била твърде голяма и трябвало да бъде преброена и описана на място - банкнота по банкнота, включително серийните номера.

"Разбирате, че ако това не беше направено, ако се сбърка например една цифра на една банкнота, това може да опорочи после целия протокол и се рискуваше, ако се опорочи това процесуално-следствено действие, а именно да се извърши в неприсъствието на г-жа Иванчева, после можеше да няма доказателствена стойност", обяснява той.

"Стига толкова обещания. Обещанията за борба с корупцията бяха дотук. Оттук нататък вече има действия и мисля, че крайно време е, когато се виждат някакви положителни резултати, да се даде и съответната оценка за това, което е свършено", добавя Георгиев.

Той коментира, че споделя мнението на вицепремиера Захариева, че никой не е щастлив от оправдателни присъди, но му е много странно такова изказване да се прави в контекста на една за успешна акция. "Разбира се, тепърва съдът ще оцени нашите действия, но с оглед обема на събраните доказателства, за мен тук, конкретно по този случай, има пълни основания. Даже като бивш прокурор мога да кажа, че аз бих бил щастлив да работя по един случай с толкова изобилстващи доказателства и наистина не знам в какъв контекст е направен този коментар", казва Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

3

nikidimi

19.04 2018 в 12:30

Това са абсолютни глупости и нямат нищо общо с правото
1) Белезници по НПК се използват в много краен случай. Взимането на натривки отнема 5 минути, после какво налага използването им? Ще скочи на 40 полицая с автомати?

2) Защо пък трябва да седи права?

3) Кой член от НПК забранява парите да бъдат броени и описани на друго място? Какво пречи да бъдат взети и пренесени пред поемни лица с восъчен печат, както се прави ако открият прахообразно вещество и не могат да установят на място какво е?

4) Къде в НПК пише нещо относно метеорологичните условия? Как при дъжд действията може да се извършват вътре в сградата, а при слънце - не? И пренасянето с 10 метра от мястото или с 10 км как се различава правно?

12415

2

senester

19.04 2018 в 11:58

и защо да не бъде по лице на земята,както когато арестувате с подобни обвинения други държавни чиновници. Съгласен съм с действията.