Шефът на ВАС: Има 700 жалби срещу носенето на маски, повечето от тях са невалидни

OFFNews 16 април 2020 в 11:45 11153 0

555 съдебни акта са обявени във Върховния административен съд от понеделник до сряда тази седмица. Това съобщи председателят на ВАС Георги Чолаков по БНР.

От 13 април стартира обявяването на съдебни актове и вписването им в деловодните книги, след прекъсване във връзка с обявеното в страната извънредно положение. 

Съдът не е спирал да работи, но ВАС като съд , в който има огромен обем дела също беше в леки затруднения с ограничаването на някои дейности заради извънредното положение. При нас ще има открити съдебни заседания по почти една трета от всички дела, които обикновено се гледат в съда. Съдебните зали са пригодени за новите условия, монтирани са прозрачни паравани, съдебните състави ще заседават с шлемове и ръкавици. А в съда ще се допускат само страните и техни представители на страните – с маски и ръкавици, а ако нямат – на входа ще им бъдат осигурени такива. Всеки четвъртък в сайта на съда ще се обявява график на делата за следващата седмица, обясни съдия Чолаков. 

Над 700 са жалбите до вчера против заповедите на министъра на здравеопазването за задължителното носене на маски. Почти всички жалби са подадени по имейл. Голяма част от тях са нередовни, поради което предстои да се проведе администриране на същите. Тъй като става дума за обжалване на общ административен акт открито съдебно заседание ще се насрочи по редовните жалби след обнародване на оспорването в „Държавен вестник“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови