Шефът на ВАС: Някой не е нанесъл навреме на кадастралната карта дюните на Корал

OFFNews 02 февруари 2019 в 11:30 2807 0

Докато не отпадне строителната забрана от 2014 г. за плаж Корал, там не може да се строи. Докато проектите не се приведат в съответствие със Закона за биологичното разнообразие и със Закона за опазване на околната среда.

Това обясни председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков по bTV. Историята със строителството на плаж Корал се развива още от 2006-2007 година, когато са издадени разрешителни за строеж. През 2007 г. тези разрешителни, които са предмет на сегашните производства, са изпратени на РДНСК за проверка. До този момент РДНСК-Бургас не е реагирала и не е приела, че има някакъв проблем при разрешението за строеж, но към 2007 г. са действали и други закони. Не е имало такива изисквания, каквито има в момента Въпросните дюни, за които се твърди, че са налични, са нанесени много по-късно в кадастралната карта. Към момента, когато са издаване разрешенията за строеж, тези територии са били урбанизирани. Някой не е нанесъл тази дюна – кадастъра или местната власт", посочи председателят на ВАС.

Проверяваме дали това разрешение за строеж от 2007 година е било законосъобразно издадено към онзи момент, посочи още Чолаков.

Държавата отскоро взе да мисли за тези дюни, отскоро защитава своите природни забележителности. Собственикът, който има дюна, трябва да бъде обезщетен от държавата, тъй като тя е изключителна държавна собственост. Държавата трябва ясно да е разписала къде не може да се строи и да се знае предварително. И предприемачите трябва имат права", посочи съдията. 

Проблемът със застрояването по Черноморието може да се реши с Общ устройствен план, каза кметът на Царево Георги Лапчев. По думите му хората на Царево не желаят да има застрояване на района, защото отлично осъзнават, че това ще го погуби – най-вече от гледна точка на туризма.

Според Лапчев на проблема със застрояването трябва да се гледа не обект по обект, а по-глобално: „Преди повече от 15 години управлението на държавата е взело решение, че цялото това Черноморие ще има точно такъв характер, че ще започне да се строи – за цялото море. И тогава се стартирали стотици процедури. Разбира се, настъпват промени, идва ново управление на държавата, обществото става много по-чувствително към екологията, но така или иначе процедурите са стартирали", коментира кметът.

Той беше категоричен, че общината няма как да обезвъзмезди инвеститора на обекта край „Корал”, защото в такъв случай ще трябва да плащат жителите на общината, а това е непосилно и несправедливо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews