Шефът на ВАС: След Цацаров – само човек от прокуратурата

OFFNews 16 май 2019 в 16:48 5307 0

Снимка Александра Маркарян / OFFNews

Георги Чолаков

Председателят на Върховният административен съд Георги Чолаков заяви, че новият главен обвинител №1 трябва да бъде отново човек от прокуратурата. Той коментира това след срещата си с президента Румен Радев, който започна консултации за избора на нов главен прокурор.

„Защото, когато е човек отвътре, много по-бързо започва да работи. Не му трябва време за адаптация. Все пак, когато е човек, който е действащ прокурор, той е наясно с проблемите и бързо може да започне да работи, както беше при мен“, посочи Чолаков. И обясни, че на него самия му било по-лесно да започне работа като председател на ВАС, защото вече знаел всички проблеми в институцията.

Чолаков беше поредният висш магистрат, с когото Радев се консултира за избора на новия главен обвинител. Преди това държавният глава обсъжда темата със Сотир Цацаров, с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и с правосъдния министър Данаил Кирилов. Той каза, че фактът, че част от членовете на Висшия съдебен съвет са избрани от парламента, не ги прави политически зависими и така на практика влезе в задочен спор с твърдението на Лозан Панов от преди ден.

От пресцентъра на президента съобщиха, че в състоялите се до момента срещи Радев е акцентирал върху професионалната компетентност и откритата независимост като важен критерий за новия главен прокурор. Президентът разчита и на обществен дебат, ясни критерии и прозрачна процедура при номинирането и избора на нов главен прокурор.

Мандатът на Цацаров изтича в началото на януари 2020 г. Освен процедурата за избор на наследника му, в президентството се обсъжда и механизмът за наблюдение на българската съдебна система. Поради това на всички срещи Радев разговаря и за подготвяната от Министерството на правосъдието формула за търсене на отговорност от тримата първи в съдебната система, единият от които е Чолаков. Очаква се предложеният работен вариант да бъде представен днес, а след обществено обсъждане да влезе за разглеждане в парламента.

В интервю за БНР тази сутрин съдията от Софийския районен съд Методи Лалов обаче изрази особен скептицизъм по отношение на консултациите при държавния глава и очаквания след тях демократичен и прозрачен избор. „За мен това е мимикрия. Тези консултации няма да доведат до нищо особено, те са насочени не към постигане на желан резултат за демократичен и прозрачен избор, а за представяне на такъв образ в обществото. На мен ми прилича обаче на раздаване на картите и това при кого ще се падне силният коз, дали в изпълнителната власт, дали в президентството“, заяви той. Според него след размяна, за която никой няма да чуе, ще бъде избран кандидат, „който няма да бъде от публично спряганите фигури, но който ще бъде удобен за всички останали“.

Утре при президента Радев ще се яви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, а това е органът, който ще избере и новия главен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови