Шефът на ВКС Лозан Панов: Главният прокурор преследва критиците си и поставя чадър над приятелите си

OFFNews 16 ноември 2018 в 13:22 3395 0

Лозан Панов

Председателят на ВКС Лозан Панов обвини главния прокурор, че преследва критиците си и поставя чадър над приятелите си, а освен това никой не осмелявал да инициира механизъм за неговия контрол.

Изказването си Панов направи по време на форум, организиран от Съюза на съдиите в България, посветен на ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото и проблемите с независимостта и натиска в съдебната власт, съобщи БТА.

Панов добави, че това е само един от факторите, които показват, че съдебната система у нас е затънала в зависимости.

Пред международния форум, в който участва и президентът на организацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи" Филипе Маркес, Панов припомни, че участниците в злоупотребите в Софийския градски съд не са наказани, а самият той е бил на косъм от импийчмънт заради свое изказване. Председателят на ВКС припомни и развинтените болтове на автомобила на НСО, в който той се возеше, разказа за протеста с агнешки главички пред ВСС по време на предишния мандат на кадровия орган. И добави, че днес НАП тероризира неудобните на властта.

В изложението си Панов се спря и на друг ключов момент - разказа, че миналата седмица е бил привикван от КПКОНПИ, което пък отваряло вратичка това да се случва с всички административни ръководители в съдебната власт. Освен това магистрати и семейства им били подлагани на медиен терор, което преобръщало животът им с краката нагоре, посочи той.

Панов обяви и че не е съгласен с изводи в мониторинговия доклад на Европейската комисия. За да се говори за независима съдебна у нас, то трябва съдът да е този, който да казва дали има престъпление, а не прокуратурата, посочи той. 

"В последно време чувам само своя глас, а в новия ВСС тишината дебне отвсякъде", продължи Панов. 

Доскорошният председател на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов заяви, че атаките срещу съдебната система са проблем не само в България.

Президентът на МЕДЕЛ Филипе Маркес потвърди, че има безпрецедентно увеличение на атаките в цяла Европа в тази насока и това е тревожно. Такива тенденции също има в Полша, Унгария и Румъния.

(БТА)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови