Шестима арестувани за каналджийство при акция на бургаската полиция

OFFNews - Бургас 28 април 2017 в 13:53 4068 0

Част от намерените крадени вещи и оръжия в с. Черница

Общо седем души са задържани при две специализирани акции на бургаската полиция, отчетоха от МВР и прокуратурата днес. Шестима от тях са арестувани за каналджийство на нелегални мигранти, а един е намерен в къща, пълна с дрога и оръжие.

Задържаните за превоз на нелегални мигранти са следени от полицията и териториалното бюро на ДАНС от около половин година. И шестимата са с повдигнати обвинения, по две отделни досъдебни производства, предстои тяхното обединяване. При двата случая, на 23 и 24 април, те са превозвали общо 10 души, поясни апелативният прокурор Любомир Петров.

Седем от превозваните са граждани на Ирак, двама - на Афганистан и един – на Пакистан. И двете производства се наблюдават от Районната прокуратура в Средец, но се разследват и предходни деяния на тази група, извършени през периода 2015 – 2017 г“, добави Петров.

Арестуваните са Георги Панчев от карнобатското село Житосвят, Димитър Стоянов и Ради Гарджев от Карнобат, Филип Карамфилов и Андрей Тодоров от Средец, Дарина Косева от Бургас. Единствено Панчев в с мярка за неотклонение „парична гаранция“, защото неговото участие в престъпленията е било минимално и е с чисто съдебно минало. Освен това е съдействал и признал вината си. Той и още един от арестуваните са издали как работи схемата. Останалите са задържани за 72 часа, предстои да им бъде искан постоянен арест. При ареста им, има и оказана съпротива, уточни началникът на бургаската полиция Калоян Калоянов. Те са превозвали мигранти с две леки коли от границата, през вътрешността на страната, в случая – Средец и с. Дебелт, до София.

При втората акция на полицията е арестуван затворник в пълна с дрога и оръжие къща. Задържаният Георги Димитров е излязъл в домашен отпуск, но не се върнал обратно в бургаския затвор. На 24 април е задържан в имот, собственост на негов починал роднина, в сунгурларското село Черница, добави Калоян Калоянов.

Намерени са прекурсори – фосфор, натриева основа, както и оборудване за производство на наркотични вещества. Намерени са и два вида наркотични вещества. Освен това имаме и незаконно оръжие: ловна пушка, пистолет с преработена цев, въздушна пушка с преработена цев, боеприпаси. Изключително много вещи, част от които са установени, че са обект на кражба на територията на гр. Бургас: велосипеди, таблети, телефони, компютри, монитори, включително и мотопед“, поясни Калоянов.

Георги Димитров е изтърпявал няколкомесечна присъда за шофиране с отнета книжка. Количествата наркотици, основно метаамфетамини и марихуана, все още не са изчислени, но са големи. Отделно, имало е и уреди за производството на дрогата на място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови