Шестима от каналджиите на мигранти от Турция към Европа остават под стража

OFFNews 30 септември 2019 в 18:13 2971 0

Снимка vesti.bg

Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на шестима от десетимата обвинени на 26 септември 2019 г. за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти от Турция през България към Сърбия и Западна Европа.

Съдът прие искането на Специализираната прокуратура, след като установи наличието на обосновано предположение за извършени от тях престъпления, както и на реална опасност да се укрият или да повлияят на разследването.

На останалите четирима от групата прокуратурата наложи мерки за неотклонение - „Парична гаранция“ между 5 000 и 10 000 лева, тъй като оказали съдействие на разследването.

Десетимата участници бяха задържани на 25 септември 2019 г. в София и Костинброд при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. При извършените 28 претърсвания на жилища и автомобили, както и лични обиски, бяха иззети бяха таблети, телефони, радиостанции и други доказателства.

Разследването установи, че от октомври 2018 г. участниците набирали установили се в София и областта мигранти, желаещи да бъдат незаконно изведени от страната към Сърбия и Западна Европа. Те поемали и мигранти, превеждани нелегално от Турция от други трафиканти. Групата уреждала транспортирането им до границата и прехвърлянето им в Сърбия с автомобили или през „зелената граница“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови