След 10-годишна сага откриха новата сграда на Районния съд

OFFNews 18 септември 2017 в 11:48 17101 0

След 10-годишна сага откриха новата сграда на Районния съд

Снимка Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов и министърът на правосъдието Цецка Цачева откриха нова сграда на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. В новата сграда на т. нар. "военно НДК" на бул. "Ген. М. Д. Скобелев" ще се помещава наказателното отделение на съда. С граждани администрацията ще започне работа на 2 октомври.

10 години бяха необходими сградата да бъде открита. Първоначално тя беше замислена като Национален армейски комплекс с хотелски стаи и киносалон. Сградата беше финансирана от правителството на тройната коалиция и беше изградена върху имот на Министерството на отбраната, където по-рано се помещаваше Националния военноисторически музей. 

През 2008 г. строежът на комплекса бе спрян от назначения по това време военен министър Николай Цонев, въпреки че в него вече бяха вложени близо 30 млн. лв. и за довършването му трябваха не повече от 3-4 млн. В последните месеци от мандата на правителството беше направен опит сградата да бъде продадена за 100 млн. лв., но за търга се яви само един купувач и той беше отменен. При правителството на ГЕРБ имотът беше прехвърлен на Министерството на правосъдието с идеята там да се настанят магистратите от най-големия съд в страната - Софийският районен съд. До този момент той се славеше като съда с най-унизителни условия за работа в цялата страна. 

В годините бяха отпускани пари за реконструкция и ремонт на недовършената сграда, която трябваше да бъде предадена от правителството на съда в началото на 2016 г. 

Сградата е с разгърната площ от 36 000 кв. м и е разделена на две основни тела с височина от 8 етажа за прокуратурата и 5 етажа за наказателната колегия на Софийски районен съд.

В частта на СРС са изградени 35 съдебни зали и една многофункционална зала с капацитет - 200 души. Към всяка зала е организирана самостоятелна съвещателна зала за съдебния състав. Останалите надземни етажни нива на бившия киноконферентен блок се разполагат работните помещения на магистрати-съдии и служебни лица на Софийски районен съд.

За нуждите на СРП са изградени две съвещателни зали, останалите помещения са обособени в кабинети за прокурорите, съдебните служители и нуждите на съответните административни служби.

Ремонтните дейности на съдебната сграда са на приблизителна стойност 14 346 000 лева. За цялостното преустройство на сградата Министерският съвет отпусна 10,7 млн. лв. с решение от 11 март 2015 г. Последната проверка на строежа беше на 1 март 2016 г.

"Това беше един изцяло компрометиран обект, за който са дадени десетки милиони левове, но протекъл и разрушен, каза премиерът Борисов, който присъства на откриването на сградата. "Не знам дали има осъдени за тази "корупционно компрометирана схема" и затова е много знаково, че най-големите съд и прокуратура ще имат възможност оттук да наблюдават и това повече да не се допуска", каза Борисов.

Той обеща догодина да започне ремонт на старата сграда на съда, която се намира зад Националното радио. 

Докато течеше церемонията по откриването на сградата, пред нея дерайлира трамвай. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови