След 9 месеца разследване на трагедията с 6 загинали на Тракия делото влиза в съда

OFFNews 06 декември 2018 в 09:41 1917 0

След 9 месеца разследване на трагедията с 6 загинали на Тракия делото виза в съда

Близо девет месеца бяха достатъчни на прокуратурата, за да приключи разследването на тежката катастрофа на магистрала "Тракия" през април, при която загинаха 6 души, а други 17 бяха ранени.

За кратък период от време пракуратурата е успяла да назначи експертизи, с които да установи точният механизъм на катастрофата.

В хода на разследването към наказателна отговорност бе привлечена Цвета Таскова, която с автомобила си е причинила катастрофата. Обвинението е за особено тежък случай на престъпление по транспорта, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години.

Според установените факти, около 11.18 часа на 13 април на магистрала Тракия, в района на 27 км в посока Пловдив - София и при отлични условия на пътя - суха настилка, слънчево време, добра видимост и продължително прав участък, по време на изпреварване Таскова е блъснала автобуса, който се движел със скорост 100 км/ч. Скоростта на лекия автомобил Рено Меган, който шофирала тя, била около 120 км/ч. 

По необяснени към момента причини, докато изпреварвала автобуса жената е завила надясно към него. Реното се удря с челната си дясна част в лявата странична част на автобуса в областта около задната ос. Последвало е приплъзване, при което с дясната си предна гума автомобилът е достигнал предната част (пред предна ос ) на ляво предно колело на автобуса. В резултат на това предната лява гума на автобуса се е спукала и е била блокирана.

Заради удара автобусът се е наклонил надясно, а шофьорът не е успял да го овладее. Заради инерционните сили част от пътниците счупили с телата си десните стъкла на автобуса и изпаднали извън автобуса по затревеното пространство. Автобусът е паднал в канавка и се обърнал на дясната си страна. 

Според експертите катастрофата е била предотвратима, ако Таскова по време на изпреварването е спазвала минимална странична дистанция.

На 30 ноември на нея й е предявено прецизно обвинение за това, че на 13.04.2018 г. на АМ „Тракия“, управлявайки лек автомобил “Рено Меган“, при извършване на маневра „изпреварване“ е нарушила правилата за движение по пътищата по чл. 42, ал. 2, т. 1 : „ Водач, който изпреварва, е длъжен по време на изпреварването да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство“, в резултат на което е настъпил удар между лекия автомобил и автобуса и по непредпазливост е причинила смъртта на шестима пътници и средни телесни повреди на останалите седемнадесет лица.

Предстои предявяване на материалите от разследването на обвиняемата и пострадалите лица, и внасяне на делото с обвинителен акт в Окръжен съд- София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови