След окованата Иванчева: Конвой в клетка и пранги на краката, ако арестанта го грозят над 10 г. затвор

OFFNews 31 януари 2019 в 07:42 5934 0

Арестантите ще ходят на лекар с белезници, но пранги на краката ще се поставят задължително само на задържани, правили опит за бягство или определени като тежки случаи. 

Това предвижда нова наредба за конвойната дейност, която министерството на правосъдието пусна за обществено обсъждане. Документът е по повод скандала, избухнал след като отстраненият кмет на Младост Десислава Иванчева, подсъдима за подкуп, бе заведена в болница с белезници на ръцете, конвоен колан и пранги на краката.   

Белезници вече ще се поставят след индивидуална оценка на затворника или арестанта, регламентира новата наредба. Според инструкцията ще се взимат предвид възрастта, полът, физическото и здравословното състояние, поведението на човека зад решетките и др.  

Когато арестант се придвижва с конвой пеша, белезниците ще заключват ръцете му зад гърба с длани навън или отпред, но в този случай коланът, към който са прикрепени, е задължителен. 

По отношение на лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода за срок над 10 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, обвиняеми и подсъдими за тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода за срок над 10 години, особено опасни за бягство лица (ООБ), или такива, които са планирали, правили опит за или осъществили бягства от конвои, затвори или
арести, лица, склонни към самонараняване, както и други особено опасни лица, в заповедта за конвой ръководителят на съответната териториална служба може да разпореди: да се конвоират с поставени специални колани с фиксирани белезници на ръцете и допълнително белезници на краката или специален комплект белезници за ръце и крака, пише в документа.

И още: такива лица могат "да се конвоират индивидуално в специализираните автомобили или в индивидуални клетки на специализираните автомобили". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови