Случаят "Полфрийман" се използвал за атаки срещу съдии

OFFNews 25 септември 2019 в 09:40 2356 0

Случаят „Полфрийман“ се използва за атака срещу съдии, заяви съдията в Европейския съд по правата на човека в периода 2008 г. до 2015 г. Здравка Калайджиева пред БНР.

„Тревожното е, че този случай се ползва, за да се започне една лична атака срещу съдии. И то се започва по идея на бивш главен прокурор, по искане на действащ главен прокурор във връзка със съдия, който се е произнесъл негативно относно кандидатурата за бъдещия главен прокурор. Ако това са съображения, които могат да настройват гражданите, съдилищата или институциите срещу конкретен съдия, това означава прокурорите да могат да си избират съдиите. Струва ми се, че не така пише в конституцията. Безобразно е насъскването на хората срещу съдии за това, че са постановили един свой акт. Тази политическа истерия се ползва срещу конкретни съдии. Това разклаща конституционния строй, справедливостта, законността“, коментира Калайджиева.

Според нея в случая се използва и силната обществена нагласа срещу предсрочното освобождаването на който и да е затворник. „До там стигнахме, че хората са недоволни от обстановката в страната и смятат, че всички престъпници трябва да бъдат наказвани най-строго, без да си дават сметка, че целта на наказанието не е това. Целта на наказанието е да се поправи, доколкото е възможно, един нарушител на закона“, каза съдийката.

Калайджиева е разочарована, че Съдийската колегия на ВСС не изпълнява функцията си за защита авторитета на съдиите. Силно смущаваща е и формулировката на Съдийската колегия, че с казуса „Полфрийман“ е нарушен балансът между правото и справедливостта.

„Какво е правото и какво е законността – трябва да решава единствено съдът. Той има последната дума и неговите решения трябва да се изпълняват. Ако имаме предвид обществените нагласи и общественото мнение, няма съдия, който трябва да се съобразява с общественото мнение – неговата работа не е такава. Той трябва да определи кое е законно и въз основа на доказателствата да постанови съдебния си акт“.

Според Калайджиева няма пречка Джок Полфрийман да бъде върнат за доизтърпяване на наказанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови