Служител на военното разузнаване бил информатор на бизнесмен в чужбина

OFFNews 16 юли 2019 в 19:53 5703 1

Служител на "Военна информация" е бил изпратен в държава от ЕС, за да шофира колата на бизнесмен и да го снабдява с информация. Това стана ясно от думите на заместник главния прокурор Иван Гешев. 

Той коментира разследването, започнало срещу двама началници от "Военна информация" в Министерството на отбраната - бригаден генерал Светослав Даскалов и бригаден генерал Пламен Ангелов, които бяха обвинени за престъпление по служба заради издаването на стотици разрешения за достъп до секретна информация в нарушение на закона.

След като от прокуратурата обявиха за разследването бяха отправени предупреждения, че информацията по случая е класифицирана и не трябва да се разгласява.

Гешев обаче пренебрегна тези предупреждения и не само даде подробности около случая, но и отправи иронични коментари, като посочи, че български офицери трябва да си търсят работа като таксиметрови шофьори.

"Не е нормално да ти плащат заплатата българските граждани и шефът на службата "Военна информация" да укаже на представител на тази служба в приятелска държава от ЕС да брифира бизнесмен, т.е. да го запознае с проблеми, които касаят неговите бизнес интереси, и този представител на "Военна информация" да му е таксиметров шофьор няколко дни. Ако това не е обидно за един български офицер, то би трябвало да е обидно за българските граждани", посочи Гешев пред журналисти. 

Той нарече случилото се "грозно". По думите му обаче все още се проверява дали има извършено престъпление, като се разследва как са харчени бюджетни и извънбюджетни средства. 

"Ако ти работиш за българската държава и заплатата ти плащат българските граждани, не е нормално да обслужваш бизнес интереси. Ако искат, да започват в таксиметрова компания да работят. В случай че работиш в държавна служба, не може да работиш на частно", коментира Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

1

achaman

17.07 2019 в 08:48

Ако ти работиш за българската държава и заплатата ти плащат българските граждани, не е нормално да обслужваш бизнес интереси.

Е ми не обслужвайте бизнес интереси господин Гешев. Оставете Пеевски да се оправя сам.