Спецпрокуратурата извади нови 3 разговора между Пламен Бобоков и президентския съветник

OFFNews 22 юни 2020 в 16:33 4906 0

Специализираната прокуратура извади днес нови данни от телефонната кореспонденция между бизнесмена Пламен Бобоков и съветника на президента по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов. В подкрепа на обвинението за търговия с влияние са представени три случая, при които предприемачът иска съдействие от Узунов.

Миналия петък Специализираната прокуратура представи първите данни от кореспонденцията между двамата. А днес Пламен Бобоков бе извикан за разпит в националното следствие.

Спецпрокуратурата обяснява решението си да представи публично материалите с големия обществен интерес и добавя, че заради отделените материали по досъдебно производство на Специализирана прокуратура и образуваното ново за престъпно сдружение с цел търговия с влияние днес в Следствения отдел при СП е призован за разпит Пламен Бобоков.

С оглед на оповестената информация, събрана след анализ на изготвена компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от Бобоков, от председателя на Върховния административен съд е изискано административно дело №11413/2018. Изискана е и справка за администрирането и движението на делото, както и информация за магистратите и служителите, дейността на които е била свързана с неговото разглеждане.

При продължаващия анализ на големия обем от информация – над 200 GB, съдържаща се в експертното заключение, е констатирана допълнителна комуникация между обвиняемия Пламен Бобоков и Пламен Узунов. Тя може да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на Узунов в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода 27 януари 2017 г. – 4 май 2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава.

Първият случай се отнася до искане от 10 август 2017 г. на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. След проведено на 13 септември 2018 г. интервю Съветът по гражданство не е уважил молбата за българско гражданство заради възражение на Държавната агенция „Национална сигурност“ поради причини, засягащи националната сигурност на България. От кореспонденцията по телефона се вижда, че на 22 януари 2019 г. Пламен Бобоков изпраща до Пламен Узунов снимка на неуважената молба на руския гражданин.

Вторият случай засяга серия от съобщения, при които Бобоков изпраща до съветника на президента данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Комуникацията двамата осъществяват на 11-12 април 2019 г., 6 юни 2019 г. и 6 ноември 2019 г.

Съобщенията от м. юни и м. ноември 2019 г. съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от ГДНП при регистрирането на документа.

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. Бобоков иска от Пламен Узунов съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. съветникът уведомява предприемача, че се касае за две МПС с марка „Майбах“, собственост на конкретна фирма за отдаване на автомобили под наем.

Заради всичко това се изисква извършването на цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР. От Министерство на правосъдието и от президентството са изискани за "послужване всички относими към предмета на доказване по наказателното производство материали".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови