Спецпрокуратурата с още SMS-и. Пламен Узунов уреждал назначаване на дипломати

Кореспонденцията между Пламен Бобоков и секретаря на президента издава и ходатайства при издаване на документ за консултантски услуги

OFFNews 24 юни 2020 в 15:30 3427 1

Поредна доза с разговори между обвиняемия предприемач Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов пусна Специализираната прокуратура при разследването си за търговия с влияние. Този път данните са за назначения на дипломати и консултантски услуги.

На четири адреса в София, Пловдив и Русе, ползвани от търговски дружества, представлявани и управлявани от Пламен Бобоков и брата на Пламен Узунов - Ангел Узунов, се извършват претърсвания и изземвания, обявиха от спецпрокуратурата. Действията целят събирането на доказателства, относими към изготвената компютърно-техническа експертиза на ползван от Бобоков мобилен телефон.

На 5 юни 2019 г. чрез мобилно приложение Пламен Узунов изпраща до предприемача прикачен файл със следното наименование: „Pismo_za_mandat”. Документът е от 6 страници и представлява писмо за мандат за извършване на консултантска дейност по проект „Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на “Приста ойл холдинг ЕАД“.

Консултант по проекта е търговско дружество „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ с управител Ангел Узунов.

В писмото е посочено, че цената на услугата е определена в съответствие с времето, необходимо за изпълнение на ангажимента и характера на услугата на екип от експерти в различни области, и възлиза на BGN 5000 (пет хиляди български лева) без включен ДДС месечно, считано от 1 юни 2019 г., за срок от една година.

Прикаченият документ съдържа подпис на управителя на „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ и печат на дружеството. В него се посочва още, че с приемането и подписването на писмото от страна на “Приста ойл холдинг ЕАД“ то се счита за получаване на мандат за извършване на консултантските услуги.

В отговор на изпратения от секретаря на президента файл с информацията Пламен Бобоков предоставя адрес на личната си електронна поща.

Анализът на кореспонденцията между Бобоков и Пламен Узунов сочи, че двамата многократно обменят информация, касаеща въпроси, свързани с външната политика на Република България, в т.ч. и кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз.

На 3 август 2018 г. от комуникацията става ясно, че е уговорена среща между Бобоков и Пламен Узунов в столичен хотел.

Като ден след това бизнесменът праща на Пламен Узунов съобщение със следното съдържание: „Румен Петров – Алжир“.

Румен Петров е назначен като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Алжирската демократична и народна република с указ на президента №4 от 16.01.2020 г. 

На 19 юни 2019 г. Пламен Бобоков изпраща на Пламен Узунов файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev“ с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“.

Специализирана прокуратура ще изиска от Министерството на външните работи и от президентството официална информация във връзка със случая.

Анализът на информацията от над 200 GB, съдържаща се в заключението на компютърно-техническата експертиза и приложенията към нея, продължава.

Премиерът Бойко Борисов също се включи с коментар за секретаря на президента Пламен Узинов и така задочно отговори на обвиненията на Румен Радев срещу започналото ръзследване за търговия с влияние. "Аз имам работа, която върша и която не е правена и няма да се прави още много години. Тези, които нямат работа - от сутрин до вечер, ходят някъде да си намерят място и да не коментират. Те вече толкова са заседнали в тресавището. Това не е кой да е съветник (секретаря на президента). Това му е най-чистият човек - в кавички. Вътрешен министър по време на неговото служебно правителство. Смятайте какво е било назад...", заяви Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови