Спецпрокуратурата срещу ВКС заради ареста на Иванчева

OFFNews 29 ноември 2018 в 11:33 3831 3

ВКС проверява спецсъда заради Иванчева и Петрова

Спецпрокуратурата и ВКС влязоха в задочен конфликт по повод мярката за задържане на кмета и зам.-кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Днес бе съобщено, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е наредил да се извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд (АСНС) по въззивни наказателни частни дела, образувани и разгледани по частни жалби, респективно частни протести, срещу определения на първоинстанционния съд, постановени по реда на чл. 270, ал. 1 от НПК по искания за промяна на изпълняваните спрямо подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова мерки за неотклонение.

При проверката трябва да бъдат установени: броят на образуваните въззивни наказателни частни дела със същите подсъдими лица; администрирането на сезиращите документи от страна на първоинстанционния съд по частните дела, постъпването им в АСНС; регистрирането и образуването на делата; изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави; сроковете за произнасяне.

В заповедта е посочено, че извършването на проверката се възлага на комисия в състав: председател: Галина Захарова – заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, и членове: Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, Галина Тонева – съдия във Второ наказателно отделение.

Проверката трябва да бъде извършена в периода 29.11.2018 – 05.12.2018 г., като в срок до 10.12.2018 г. комисията следва да изготви и представи доклад за резултатите.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че за да се осигури безпристрастно решаване на делото, прокурори предлагат то да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС до постановяване на определение от състава на АСпНС по протеста на прокуратурата за отмяна на определението на СпНС по изменение на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11800

3

limlim

29.11 2018 в 16:18

Фортуната и Хасинта у БГ-то...Леко потнички...

13510

2

Mayya

29.11 2018 в 15:08

Гарван гарвану око не вади. Ако двете жени бяха, примерно, от друг етнос, за такова необосновано отношение към тях от спец. съда и прокуратура, досега да са скочили в тяхна защита три комитета, 10 НПО-та и знайни и незнайни борци за човешки права. Но явно показната наказателна акция си върши работата. Мълчанието е пълно.

14469

1

случайно прочетох

29.11 2018 в 13:08

И сега ще спрягат глагола "мотам се"....