Спецсъдът остави в ареста зам.-министър Красимир Живков и Атанас Бобоков

OFFNews 01 юни 2020 в 11:15 4573 3

Специализираният наказателен съд остави в ареста зам.-министъра на екологията Красимир Живков, бизнесмена Атанас Бобоков и още трима от обвинените за организирана престъпна група за внос на отпадъци. Другият брат Бобоков е пуснат под гаранция от 1 млн. лв.

Решението на спецсъда стана ясно след полунощ, а заседанието продължи около 14 часа.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратура коментира пред БНТ, че на територията на Червен бряг е открито голямо количество вредни отпадъци и предстои установяване на произхода им. Той бе категоричен, че има връзка между инсталацията на братя Бобокови и намерените в Червен бряг опасни отпадъци. Организираната престъпна група е действала в две направления, като крайната цел е била набирането на финансови активи в резултат на неплащане на данъци.

Спред Кънев много по-важна е екологичната катастрофа, до която могат да доведат вредните отпадъци, защото третирането им е в разраз с всички европейски и български закони. Веществата имат дълъг период на разпад. Прокуратурата е сезирала МОСВ, за да се реши дали да бъдат отработени или депонирани.

Печалбата от аферата е за милиони. Събрани са доказателства за Красимир Живков и бившия шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, че са превишавали правомощията, които имат, като целта е да помогнат на престъпната група и търговските дружества, контролирани от нея. Двамата се утвърждавали протоколи с невярно съдържание. Не са били спазени редица европейски регламенти за третирането на тези отпадъци, не са били връщани в чужбина, откъдето са дошли  

Още не е ясно кой е ръководителят на престъпната група, каза Кънев.

Другите тримата обвиняеми са подправяли фактури пред НАП пред последните 6 месеца на стойност половин милион лева. Предстои да се проверят и други данъчни периоди.

Спецпрокуратурата работи заедно с италианските служби, защото част от боклука е внос от Италия, обясни Кънев. Проверяват се финансови потоци между двете страни. Групата е контролирала дружества в Италия. Събрани са доказателства за верига от дружества - български и италиански, използвани за престъпната дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3243

2

Пакоджет

01.06 2020 в 12:58

Не. Този на снимката е наблюдаващия прокурор.
Но иначе да, мухахахахаха!