'Суджукгейт - бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов с условна присъда

OFFNews 21 юли 2020 в 14:48 2924 1

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов получи 2 г. условно с 4 г. изпитателен срок за това, че е изнудвал бизнесмен да му даде един тон суров суджук, предназначен уж за премиера Бойко Борисов.

Специализираният наказателен съд обаче го оправда по обвинението, че принудил предприемача Антон Проданов да му даде и 30 кг филе „Елена“, както и 30 кг телешка пастърма.

Съдията от спецсъда осъжда Мартинов за първия тон суджук, защото за него има и други показания, освен тези на пострадалия. Заради условната присъда мярката му бе преформулирана от 20 000 лв. на подписка. Остава забраната да напуска страната.

През 2012-2013 г. обвиняемият Мартинов бил общински представител на ГЕРБ за Добрич и се ползвал с голямо влияние в града. През януари 2012 г. той се срещнал с местния бизнесмен Антон Проданов, който развивал частна търговска дейност, т.ч. в сферата на производството и търговията с месо и месни продукти. Двамата се познавали добре и Мартинов директно поискал да му приготви и достави един тон суров суджук от различни видове месо, в т.ч. еленско. Изрично заявил и намерението си да не го заплаща, изтъквайки общественото си положение и влияние, но и отправяйки му заплахи. Обяснил, че количеството е голямо, защото ще го носи на министър-председателя Борисов и на други „високи хора“ от ГЕРБ.

В началото прокуратурата повдигна на Мартинов 6 обвинения. Освен за изнудване чрез принуда, той беше обвинен за закана с убийство, лично укривателство и престъпление срещу реда на управление. В началото на разследването прокуратурата съобщи, че депутатът е изнудвал не само за доставка на месни деликатеси, но за обзавеждане на офиса на ГЕРБ в Добрич с мека мебел, за монтирането там на климатична стена, както и за техника за видеонаблюдение, която след това обаче отишла в личния му търговски офис. Отделно от това, Мартинов беше обвинен, че опитал да окаже натиск върху МВР и окръжния прокурор на Добрич, за да бъде оневинен бившият зам.-министър на финансите от НДСВ Красимир Катев, който преди 7 г. причини катастрофа в Добрич с двама загинали, припомня Лекс.

През 2018 г. прокуратурата се отказа от обвинението за закана с убийство към бизнесмен, защото тя не предизвикала основателен страх у заплашения, че ще бъде убит. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

1

Пенчо бре

21.07 2020 в 16:27

"Съдията от спецсъда осъжда Мартинов за първия тон суджук"

Както казват финансови анализатори: Първият тон суджук е най-труден.
Чудя се, как този гербов големец, с тази интелигентна физиономия, не е поне зам.министър на финансите!