Търсачи и мулета прибрали над милион от възрастни хора, предадоха ги на съд

OFFNews 28 ноември 2019 в 13:19 2266 0

Специализираната прокуратура предаде на съд групата телефонни измамници от Горна Оряховица. 

Обвинителният акт е внесен в Специализирания наказателен съд срещу девет лица за участие в организирана престъпна група за телефонни измами, нанесла за две години вреди на стойност над един милион лева, предимно на възрастни хора в страната. 

Участниците в групата бяха задържани на 18 април 2019 г. в Горна Оряховица, София и Букурещ по време на координирани действия по разследването на Специализираната прокуратура, ГДНП, ОДМВР-Велико Търново
и румънските полицейски и съдебни органи.

Събраните доказателства показаха, че групата е започнала престъпната си дейност в началото на 2017 г. при висока конспиративност и строго разпределение на функциите на всеки от участниците. Т.нар. „въртачи“ набирали потенциални жертви на измамите, търсейки ги основно на стационарните им телефони. Те симулирали опит за телефонна измама, в повечето случаи с искане на пари за лечение на пострадал близък. Следвала намесата на друг човек от групата – на някой от двамата ръководители или на участник, който се представял за полицейски служител. Жертвите били заблуждавани, че полицията разследва опита за измама, а за да бъдат разобличени престъпниците, трябвало да им се дадат исканите пари или златни накити, които след залавянето им ще се върнат на собствениците. 

„Мулета“ взимали подхвърлените им пари и ценности и ги оставяли в тайници, откъдето участници на по-високо ниво в групата ги прибирали и предавали на ръководителите. След разрастване на дейността на групата, и от съображения за сигурност, ръководителите и „въртачите“ изнесли дейността си в Румъния, където била изпращана и печалбата от престъпната дейност. 

Двама от предадените на съд са осъждани за измами. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови