Търсят се 250 заседатели за най-големия съд в България

Заплащането е 10,18 лв. за час участие в съдебно заседание

OFFNews 03 март 2020 в 11:04 3721 0

250 съдебни заседатели са нужни на Софийския районен съд. Гражданите, които желаят да участват в правораздаването, могат да подадат документи до 6 април 2020 г. в деловодството на Столичната община на ул. „Московска“ № 33, съобщава сайтът lex.bg.

Избраните поемат ангажимента да участват в разглеждането на наказателни дела до края на 2024 г.

Всеки, който иска да стане съдебен заседател, трябва да отговаря на следните условия – да е на възраст от 21 до 68 години, да е дееспособен български гражданин, да има настоящ адрес в София, да има завършено най-малко средно образование, да не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията и да не страда от психически заболявания.

Миналата година много съдилища се оплакаха, че няма достатъчно кандидати за съдебни заседатели като за някои от тях документи не подаде нито един човек.

Затова по спешност беше направена промяна в Закона за съдебната власт, с която беше регламентирано, че ако кандидатите са по-малко от 50 на сто от определения брой – в случая със СРС 175 души, нов избор не се произвежда докато не се запълнят всички места. А мандатът на действащите заседатели се удължава до полагането на клетва от новоизбраните. В момента в Софийския районен съд има 201 заседатели. Те бяха малко повече, но през годините 22-ама се отказаха от тази дейност.

За работата си като част от правораздаването гражданите получават 60% от дневната надница на съдия от съответния съд. При 2985 лв. основна заплата на съдия в СРС, това означава 81,40 лв. за пълен работен ден на заседател.

Със заповед на зам.-председателката на съда Даниела Александрова е определено, че през 2020 г. възнаграждението на час на всеки съдебен заседател е 10,18 лв.

Желаещите да станат съдебни заседатели към Софийския районен съд могат да намерят подробна информация тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови