Цацаров иска имунитета и на депутат от БСП, разследван за купуване на гласове

OFFNews 20 юни 2017 в 12:53 3518 2

Цацаров иска имунитета на депутат от БСП, разследван за купуване на гласове

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от БСП Манол Генов.

Искането се основава на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Пловдив, от които става ясно, че Генов е участвал в схема за купуване на гласове.

Според прокуратурата в периода 01.03.2017 г. – 30.03.2017 г. в Асеновград, заедно с Николай Христев, Генов е организирал предлагането на 25 лв. за глас на жители на града, за да гласуват в негова полза и в полза на политическа партия за последните парламентарни избори.

Събрани са доказателства и за друго престъпление - през март 2017 г. в гр. Асеновград, обл. Пловдив, в съучастие с извършителя Константин Атанасов - главен архитект на Община Асеновград, като подбудител, умишлено го склонил да извърши престъпление, а именно да допусне осъществяването на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото по чл.84, ал.1 и ал.2 от ЗКН съгласуване на проектната документация за строителство, в поземлен имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата “Метошка махала“.

Законова пречка за наказателното преследване на Манол Генов е обстоятелството, че към настоящия момент той е народен представител в 44-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет, уточняват от прокуратурата.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори от СГП – СЗ „Антикорупция“ главният прокурор е сезирал Народното събрание, което може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу Генов.

Манол Генов: Отказвам се от имунитета си

От изтекла медийна информация след проверката на прокуратурата и ДАНС в община Асеновград , имах подозрения, че ще се появят и претенции към мен. Продължавам и до момента да не намирам причината за подобна връзка, освен ако не е тенденциозна. Иска ми се да не е така - каза в изявление до медиите народният представител от „БСП за България” Манол Генов.

"Не знам какво точно се има предвид с посочването на периода 1- 30 март 2017 година. Това е периодът на предизборната кампания за последните парламентарни избори. Тогава съм имал срещи и разговори с хиляди избиратели, като част от кампанията, десетки са били и центровете на активисти на тази кампания в полза на политическата сила, в чиято листа съм и за мен, като кандидат, получил преференциален вот. Това е било открито и напълно в регламента на кампанията.

Всеки кандидат за народен представител, заедно с активисти и избиратели, които го подкрепят, сме били съмишленици и съучастници в кампанията - като платформа, ангажименти и обещания. Не виждам как в това се търси нещо нередно и наказателен смисъл. Що се отнася до разходваните средства в кампанията, за всичко има подадени отчети и няма причина да се притеснявам. Нека прокуратурата разследва каквото е необходимо и вярвам, че съмненията, още повече във вид на обвинения, ще бъдат изчистени с доказателства." - твърди Манол Генов.

"Относно втората претенция, недоумявам как точно съм могъл умишлено да склоня което и да е служебно лице, особено главен архитект , при това умишлено, да извърши нещо нередно. С въпросния казус съм бил запознат като народен представител и асеновградчанин, виждал съм и документи от официалната преписка. Няма как да имам отношение повече от това. За мен, като народен представител, винаги е било важно, както в този случай, така и във всеки друг, когато има проблеми на граждани или инвеститори с администрациите на местна или държавна власт, всичко да се решава законово, без да се ощетяват интереси на никоя страна. В този смисъл, съм съдействал открито десетки пъти и мисля, че това е част от ангажиментите ми на народен представител.

И заради двата казуса, в качеството ми на народен представител, сам ще се откажа от статута на имунитет на народен представител, защото в мой интерес е прокуратурата коректно, в пълен обем, и в интерес на закона, да изчисти казусите и името ми" - завършва Манол Генов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13780

2

Перко

20.06 2017 в 14:08

Пореден PR на прокуратурата. Не мисля, че някой от тези дето им иска имунитета ще бъде осъден. Дори няма да се стигне до съд.

42249

1

Denis Rizanov

20.06 2017 в 13:47

МАНОЛ глишев
асен ГЕНОВ

МАНОЛ ГЕНОВ!

Случаенос? Ни мисла!
Тия двамата да са готвят и те.
:)