Цацаров към президента: Рано започвате консултациите за следващия, ще ви обвинят в намеса

OFFNews 13 май 2019 в 20:11 4542 0

Снимка president.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е изразил несъгласие с ранния старт на консултациите за следващия на поста му. По време на едночасовата среща с президента Румен Радев той е напомнил, че мандатът му изтича на 10 януари и че преди 10 юли е невъзможно да започне процедурата за избор на новия обвинител №1.

Освен това той е предупредил и за опасността президентските консултации да бъдат възприети като опит за влияние върху решението на ВСС, което съдебният кадрови орган трябва да вземе независимо. Държавният глава го е уверил категорично, че това са само консултации, а не опит за намеса в работата на независимите съдебни кадровици.

Вчера в Асеновград лидерката на БСП Корнелия Нинова бе заявила, че преди избора на новия главен прокурор са наложителни законови промени, които да ограничат големите правомощия на обвинител №1. Радев обаче се разграничи от нейното изказване и това му донесе специално изразеното от Цацаров удовлетворение. На срещата президентът го е уверил в обратната си позиция, както и че разговорът за правомощията на фигурата на този пост трябва да започне едва след избора, при това с активното участие на самия Цацаров.

Вместо на 10 юли, Радев стартира с почти 2 месеца по-рано консултациите за новия главен прокурор и в рамките на два месеца той смята да се срещне с представители на изпълнителната власт, и на други организации и страни. Право да издигат кандидати за главен прокурор имат министърът на правосъдието и трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, а в избора участват и членовете на Съдийската колегия. С подкрепата на поне 17 от 25-те съдебни кадровици, един от които е и самият Цацаров, може да бъде избран новият обвинител №1.

Едва тогава идва подписът на президента – с указа си той може да потвърди решението на мнозинството, но и да го върне на съдебните кадровици, както направи в началото на мандата си с избрания за председател на ВАС Георги Чолаков.

Утре, 14 май, Радев ще се срещне с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, а до края на седмицата ще приеме и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Днешният разговор между Радев и Цацаров бе първата от поредицата срещи, които държавният глава планира да осъществи с представители на съдебната и изпълнителната власт по въпроса за следващ главен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови