Цацаров отказа да иска касиране на изборите заради блокадите на границата

OFFNews 13 април 2017 в 12:03 2911 1

Цацаров отказа да иска касиране на изборите заради блокадите на границата

Минути, след като ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха съвместна управленска програма, от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е отказал да внесе искане до Конституционния съд за касиране на изборите. Искането за обявяване на изборите за незаконни беше поискано от партия ДОСТ заради блокадите на границата, с които от патриотите искаха да осуетят гласуването на турски граждани у нас. 

На 4 април 2017 г. лидерите на Коалиция „Обединение ДОСТ“ Лютви Местан и Орхан Исмаилов са сезирали с жалба главния прокурор, с която са поискали той да упражни правомощията си като да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите. С жалбата се оспорва законността на изборите за народни представители в 44-то Народно събрание и са изложени твърдения за извършени значими нарушения на изборния процес, нарушаващи грубо конституционните права на българските граждани.

Искането е свързано с блокадата на границата, която е, че нарушаването на правата е осъществено чрез организирано възпрепятстване на български граждани, пребиваващи в Турция да осъществят правото си да гласуват в България, като са били организирани блокади на ГКПП „Капитан Андреево“, „Малко Търново“ и „Лесово“. Сочи се, че за упражняването на правото на гласуване на територията на Турция е въведено противозаконно изискване за образователен ценз за писмена грамотност на български език. Позовавайки се на медийни изяви на представители на Коалиция „Обединени патриоти“ се твърди, че е осъществена груба намеса в работата на ЦИК и нарушаване на нейната независимост, уточняват от прокуратурата. 

След анализ на изложението на лидерите на Коалиция “Обединение ДОСТ“ и на приложените материали, позовавайки се на Решение № 5 от 9 юли 2013 г. по к.д.№ 13/2013 г. на Конституционния съд, главният прокурор е преценил, че не е налице обоснована необходимост за сезиране на Конституционния съд. Липсват данни за тежки и повсеместни нарушения, довели до опорочаване на изборния процес и неговите резултати. Няма данни за нарушения от такова естество, че да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите. Главният прокурор отказа да оспори пред Конституционния съд и законността на изборите в отделни многомандатни избирателни райони /16 МИР- Пловдив и 5 МИР - Видин/ по сигнали от кандидати за народни представители в тези райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови