Цацаров отрече, че ще става конституционен съдия

"Има живот и след мандата", обяви главният прокурор

OFFNews 12 септември 2018 в 13:11 2521 0

Поне засега главният прокурор Сотир Цацаров няма намерение да става конституционен съдия. 

Това се разбра от думите му пред журналисти в Народното събрание. 

През последните месеци все повече се заговори за това, че Цацаров най-вероятно  ще облече конституционна тога, а скоро предстои избирането на нови попълнения в Конституционния съд (КС). Мандатът на четирима от съдиите от 12-членния КС приключва на всеки 3 години. През ноември от съда ще си тръгнат на Румен Ненков и Стефка Стоева от квотата на съдебната власт, Кети Маркова от тази на президента и Цанка Цанкова от парламентарната. До 12 ноември парламентът, президентът и върховните съдии трябва да решат кои да са техните заместници.

Именно това беше причината днес Цацаров да бъде попитан дали няма да напусне предсрочно поста си на главен прокурор, за да облече конституционната тога. Попитан дали има истината в твърденията, той отговори: "Има истина в твърденията, че от тук ще тръгна към Съдебната палата, а не към Конституционния съд". После той уточни, че до края на мандата му на главен прокурор не остават няколко месеца, а повече от година. 

"За да можете да говорите за номинация, трябва да имате съответно предложение, нали така? За да имате предложение, трябва то да бъде обмислено, а за да бъде обмислено - трябва да си дадете сметка за много факти и обстоятелства, включително и това доколко е редно към края на мандата, но не 3, 4 или 2 месеца, а около година и половина преди това, главния прокурор да си тръгне. Казано по друг начин: не ми се коментират слухове. Мисля, че отговорих ясно - тръгвам към Съдебната палата".

От отговора му обаче се разбира единствено, че при сегашното попълване на нови съдии в КС, той няма да стане част от съда. 

Попитан какви са професионалните му планове след изтичането на мандата, той обясни: "Аз разсъждавам за себе си така - мандатът не е смисълът на моя живот. Моят живот, мойте приятели, моето семейство, моята кариера - тя не свършва с мандата. За всеки настъпва края на мандата, все някога настъпва края на мандата. Вечни хора няма. Ама да си мислиш, че живота ти е мандатът - това значи да си сбъркан, нещо да не ти работи както трябва. Аз си мисля, че животът ми не е мандатът. Имам живот и след мандата".

Едно от другите имена, които се спряга за евентуално ново попълнение в КС, е това на бившия председател на Народното събрание и настоящ министър на правосъдието Цецка Цачева. Междувременно днес депутатите гласуват процедурните правила, по които ще избират хората от квотата на парламента, които ще станат конституционни съдии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови