Цацаров поиска осъдените полицаи за убийството на Чората да излязат от затвора

OFFNews 31 май 2019 в 12:13 3406 0

Снимка Архив

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за възобновяване на наказателното дело, по което 5 бивши полицейски служители са осъдени за убийство на Ангел Димитров - Чората на 10.11.2005 г. в Благоевград. 

Цацаров е направил и искане за спиране изпълнението на наказанията лишаване от свобода по отношение на осъдените, съобщиха от обвинението. 

С решение от 19 април ВКС признава подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков за невинни в това да са извършили убийството с особена жестокост, оправдал ги е по квалифициращия признак на чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 НК и е намалил размера на наложеното на всеки един от тях наказание лишаване от свобода на седем години. 

Решението е влязло в сила в деня на постановяването му и наложените наказания са приведени в изпълнение веднага по отношение на всички осъдени, съобразно НПК.

Във ВКС е образувано и наказателно дело № 513/2019 г., насрочено за 14 юни по искане на осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков и техните защитници за възобновяване на наказателното производство. 

Днес главният прокурор Сотир Цацаров се срещна със съпругите на осъдените по тяхна молба и ги уведоми за внесеното искане и от негово име за възобновяване на наказателното дело. Цацаров иска връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд, като счита, че съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.

Направено е и искане за спиране изпълнението на наказанията, изтърпявани към момента от всички осъдени лица, до провеждане на съдебното заседание по образуваното дело за възобновяване на наказателното производство и постановяване на решението.

Ако съдът уважи искането на главния прокурор за спиране изпълнението на наказанията, осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков следва да бъдат освободени от местата за лишаване от свобода до произнасяне на ВКС по направените искания за възобновяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови