Цацаров поиска за втори път депутатския имунитет на д-р Георги Михайлов

OFFNews 01 юли 2019 в 12:45 4087 0

Георги Михайлов

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне имунитета на народния представител от БСП д-р Георги Михайлов за данъчно престъпление, съобщи прокуратурата. Искането е отправено днес към Народното събрание.

То е повторно, след като на 8 ноември 2018 г. Цацаров внесе искане за сваляне на имунитета на Михайлов заради безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на "Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания“ ЕАД.

На следващия ден Михайлов даде съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него, а на 13-и Софийска градска прокуратура образува наказателно производство. На 22.11.2018 г. Цацаров възложи разследването на Националната следствена служба. Михайлов беше привлечен като обвиняем на 26 юни за безстопанственост (престъпление по чл. 219 ал. 4 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс) с парична гаранция 15 000 лева.

Според обвинението в периода 31.07.2015 г. - 18.04.2017 г. в София като изпълнителен директор на болницата Михайлов не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, от което са последвали значителни щети, които са в размер на 164 106 лв. Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, пишат от прокуратурата.

Михайлов е извършил парични плащания без правно основание в полза на дружеството „Екофарм“ ЕООД в общ размер на 164 106 лв., въз основа на две фактури, издадени след изтичане срока на договора с „Екофарм“ ЕООД.

Събрани са доказателства и за извършено от Георги Михайлов данъчно престъпление. Те дали основание на наблюдаващия прокурор при СГП да приеме, че са достатъчни за привличане на Георги Михайлов към наказателна отговорност и за престъпление по чл. 255 ал. 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от НК.

Главният прокурор повторно е сезирал Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на Михайлов за извършено данъчно престъпление, тъй като даденото от него писмено съгласие, на основание чл. 70, ал. 2 от Конституцията на Република България, не включва разследването и привличането към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 255 ал. 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews