Тефтер на Иванчева е сред основните доказателства срещу нея

OFFNews 23 август 2018 в 19:16 10660 0

След като стана ясно, че делото срещу отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и бившият кмет на софийския квартал Петко Дюлгеров влиза в съда, прокуратурата изпрати днес подробности за обвиненията срещу тях.

Те са обвинени за подкуп в особено големи размери, взет чрез изнудване чрез злоупотреба със служебно положение. 

Делото ще се гледа от съдия Иво Хинов, който отстрани Иванчева от длъжност. 

Според разследващите Иванчева лично е резолирала постъпилите в общината преписки и определяла служителите, на които ги възлагала за работа. Това довело до забавяне движението на множество документи и натрупването им в кабинета ѝ.

Открити са общо над 1000 неразпределени преписки, като повечето от тях са свързани с административни процедури за изграждане на строителни обекти на територията на район "Младост". 

Сред дружествата със забавена процедура е и "Ваклин груп" ООД с управител Александър Ваклин, който подал сигнала към разследващите.

Представител на дружеството посещавал общинската администрация всяка седмица и се интересувал за движението на заведената на 16 юни 2017 г. преписка. Служителите в деловодството съобщавали, че преписката е при Иванчева, която все още не е определила конкретен служител за работа по нея. На 9 октомври 2017 г. фирмата изпратила молба до кмета с искане за предприемане на действия, а на 18 октомври 2017 г. дружеството сезирало и главния архитект на Столична община.

Въпреки това процедурата продължавала да се бави и на 12 декември 2017 г. представляващият Александър Ваклин подал жалба в Административен съд - София-град, срещу мълчаливия отказ на районния кмет.

В същото време Ваклин търсил начин за лична среща с Иванчева, а неуспешните опити до мотивирали да сезира Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)". 

При разговор с бившия кмет на софийския квартал Петко Дюлгеров Десислава Иванчева заявила, че е приела "лично" случая на "Ваклин груп" ООД заради заведеното дело срещу общината и изразила ясното намерение да изчака приключването на съдебното производство и едва тогава да предприеме действия по преписката.

Казусът на "Ваклин груп" ООД бил основна тема на разговор и на проведената на 16 март 2018 г. среща между тримата обвиняеми в пицария в жк "Борово". Те постигнали съгласие да поискат подкуп от Ваклин в размер на 250 хил. евро, като Дюлгеров поел ангажимент да му съобщи за размера на сумата и да осъществява по-нататъшната комуникация.

Дюлгеров се срещнал с Ваклин на 19 март и му казал, че Иванчева иска 250 000 евро.

"Уклончивият отговор на Ваклин, че ще помисли, улеснил Дюлгеров да посредничи при преговорите", обясняват от прокуратурата.

При поредната среща между Ваклин и Дюлгеров на 23 март 2018 г. последният предложил плащанията да бъдат на три пъти по около 70 - 80 хиляди евро.

На 3 април 2018 г. около 14 ч. тримата обвиняеми се срещнали отново, за да обсъдят предложението, което Дюлгеров отправил към Ваклин - плащане на части. Постигнато било съгласие 20% от общата сума да остане за посредника, а плащанията да са 3 по 75 хил. евро. При проведената среща с Ваклин в същия ден Дюлгеров узнал, че "Ваклин груп" ООД притежава и други недвижими имоти, отредени за застрояване на територията на район "Младост", за които предстои да се предприемат административни процедури. Двамата коментирали, че ако заплати поисканата сума като подкуп - по 20 евро на кв.м. застроена площ, за останалите имоти Ваклин ще трябва да заплати около 1 млн. евро. Затова Дюлгеров поел ангажимент да предложи на Иванчева да намали цената на 10 евро за кв.м, или общата сума, която Ваклин да плати, да е в размер на 500 хил. евро.

Така се стигнало и до общото съгласие на тримата обвиняеми на срещата им на 11 април 2018 г. да бъде увеличен размерът на първоначално поискания подкуп от 250 хил. евро на 500 хил. евро.

На 16 април 2018 г. Дюлгеров потърсил Ваклин, за да му каже, че Иванчева лично му е заявила, че няма да придвижи процедурата, докато не си вземе парите. Така се стигнало до уговорката предаването на първата част да се осъществи на следващия ден - 17 април 2018 г., в кафене на столичната ул. "Георги С. Раковски".

Около 11.00 часа на предварително договореното място Ваклин предал на Дюлгеров белязаните от разследващите евробанкноти на обща стойност 70 хил. евро. В тоалетната на заведението Дюлгеров отброил от дадените му 20%, или 14 хил. евро, и ги прибрал отделно в чантата си. 15 минути по-късно Дюлгеров говорил по телефона с Биляна Петрова и се разбрали да се видят в 11:30 ч. в друго заведение - на ъгъла при градинката на "Кристал".

Малко след разговора Ваклин и Дюлгеров напуснали кафенето на ул. "Георги С. Раковски", като Дюлгеров се отправил към градинката на "Кристал", където дошли Иванчева и Петрова. Тримата седнали на външна маса и говорили около час за различни неща. Обсъдили отново и случая на Ваклин. След като Дюлгеров потвърдил, че е получил първата част от исканата парична сума, тримата заедно напуснали заведението и тръгнали към паркирания в близост служебен автомобил на ул. "Славянска", с който на срещата пристигнали Иванчева и Петрова.

Иванчева заела шофьорското място, Дюлгеров седнал на предната седалка до нея, а Петрова - на задната седалка. Вътре в автомобила Иванчева попитала Дюлгеров дали е взел своята част от парите и след като той потвърдил, двете жени поискали да се премести на задната седалка до Петрова. Дюлгеров седнал отзад и предал три пачки банкноти, захванати с ластик - две от тях с банкноти с номинал от по 100 евро и една пачка с банкноти с номинал от по 500 евро, всички белязани от разследващите и на обща стойност 56 хил. евро. След като жените се уверили, че и трите пачки съдържат банкноти в евро, последната ги поставила в бял кашон с лого на кафе "Илли".

Веднага след това, в 12:50 ч., Иванчева се обадила по телефона на служителка в общинската администрация и ѝ разпоредила да намери преписката на "Ваклин груп" ООД в кабинета ѝ и веднага да я предаде за работа.

След този разговор Дюлгеров слязъл от автомобила и тръгнал пеш в посока Народния театър. Последвали го оперативни служители, работещи по случая, които го задържали в близост до входа на "Гранд хотел София".

За намерената при личния обиск сума от 14 хил. евро Дюлгеров заявил, че тя е част от получената от Александър Ваклин обща сума от 70 хил. евро. При извършеното освидетелстване на Дюлгеров с UV лампа са осветени дланите му и са установени петна със зеленикава флуоресценция.

След като Дюлгеров напуснал автомобила, Петрова се преместила на предната дясна седалка. И шофираната от Иванчева кола потеглила в посока бул. "Васил Левски". Спряна е за проверка от служители на антикорупционната комисия и столичната полиция.

При претърсването в автомобила са били иззети обтривки от различни части - дръжки на врати, волан, скоростен лост, лост за чистачки, лост за мигачи, закопчалки на предпазни колани, контактен ключ за автомобила, оставен на предното табло, над волана. Зад предната лява седалка, на пода на автомобила бил намерен белият кашон с лого на кафе "Илли" и оставените в него три пачки с банкноти. Те са надлежно описани в протокол, допълват от прокуратурата.

При Петрова е установена специфична флуоресценция върху пръстите на лявата ръка отгоре, откъм дланта; на дясната ръка в областта на ноктите, както и в областта около устата и деколтето. При осветяването с UV лампа на двете ръце на обвиняемата Иванчева също е установена специфична флуоресценция - странично на дланта на дясната ръка откъм малкия пръст, от външната страна и от вътрешната страна на лявата ръка между малкия и безименния пръст, както и в областта на устата и носа.

В чанта на Иванчева е открит бял тефтер с надпис, с изписан на ръка текст на първи и втори лист със съдържание:

" В – 12,500х15
I 12 500 х 15 – 187 500
40 000 х 10 – 400 000 ....".

Тефтерът е сред основните доказателства срещу Иванчева. 

Множество експертизи, назначени в хода на разследването, са изследвали парите, оставените от тях следи по тримата обвиняеми, както и иззетите записи от камерите на заведението, в което се провела срещата между тях. Към момента и тримата са в ареста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови