Тръгва ново дело за Томатината по парламента срещу Манол Глишев и Босия

OFFNews 22 октомври 2018 в 06:30 2200 0

Поетът Манол Глишев и приятелите му Кирил Чуканов, Алекс Иванов и Калин Каменов днес в 9,30 часа се изправят пред Софийски градски съд.

Причината е, че прокуратурата обжалва на втора инстанция оправдаването им заедно с Николай Колев-Босия за Томатината от 9 септември 2015 г. Тогава те хвърляха развалени домати по сградата на Народното събрание заради корупцията в ДАИ, която убива.

На 3 октомври миналата година обаче Софийския районен съд напълно оправда участниците в акцията. Тогава магистратите приеха, че въпреки че е нарушен редът, то протестът затова е протест, за да привлече общественото внимание към поставения проблем.

Това е чисто политическо дело, преминало от опит за административен тормоз в обикновена комедия, коментира Глишев пред OFFNews.

Той припомня, че преди три години Николай Колев-Босия за пореден път замеряше Народното събрание с домати, след като властите не бяха обърнали никакво внимание на многото изпращани от него сигнали за корупция в Министерството на транспорта.

"Кирил, Алекс, Калин и аз се присъединихме към Кольо, бяхме арестувани и тогавашната председателка на Народното събрание Цецка Цачева нещо се заканваше, че сме щели да бъдем наказани едва ли не като терористи. Спечелихме си делото, разбира се. След това Босия продължи протеста си срещу убийствената корупция в транспорта със своята гладна стачка и това постепенно доведе до свалянето на безобразния министър Ивайло Московски", обяснява Глишев.

Той смята, че сега прокуратурата обжалва съдебната им победа, защото са "неприятни за правителството".

"Пак ще спечелим. За съжаление, Кольо Босия няма да може да присъства лично, тъй като още се възстановява от сериозните здравословни последици на дългата си гладна стачка", каза още поетът, който е сред най-активно протестиращите хора в столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!