Трайков, Дянков и Прокопиев отиват на съд за ЕВН

ОFFNews 28 август 2017 в 21:00 14010 5

Софийски градски съд внесе обвинителен акт срещу двамата бивши министри от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съобщиха от Софийски градски съд.

Обвиненията са свързани с приватизацията на миноритарния пакет от акциите на ЕВН през 2011 г.

Не само Трайков и Дянков са с обвинения. Още четирима ще бъдат изправени в съдебната зала, сред които е и издателят на "Капитал" и "Дневник" и акционер в инвестиционния посредник по сделката "Булброкърс" Иво Прокопиев. Другите трима са Радослав Рачев, изпълнителен директор на "Булброкърс", Любомир Евстатиев и Петър Василев - също част от екипа на "Булброкърс".

Обвинителният акт ще бъде разпределен публично утре в СГС.

Обвинението на Дянков е за безстопанственост при продажбата през борсата на държавния дял в електроразпределителното дружество "ЕВН България Електроразпределение" АД.

"Разследването е установило, че хората, които са извършили тази сделка, са били инструктирани и изрично са получавали указания от Трайчо Трайков и Симеон Дянков за това как да се извършват действията", посочи говорителят на главния прокурор Руйяна Арнаудова по-рано тази година и уточни, че това е установено чрез свидетелски показания.

„Симеон Дянков е обвинен за престъпление по служба, превишил е правата си с цел да облагодетелства „Булброкърс” и да получи 1,8 млн. лв. Иво Прокопиев е бил подбудител и помагач – той е давал съвети как да се продадат 33% от дяловете на ЕВН”, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

5

Лопе де Вега

29.08 2017 в 11:09

Празна Мара тъпан била!

Поздрав!

29585

4

Izalina

29.08 2017 в 00:32

Кой е "Симеонов" от заглавието?
Не че не се сещам минимум за един дето си плаче за прокурор мъжката, ама май не него имате предвид...

21061

1

рамбо

28.08 2017 в 21:03

Обвинения, разходки до съдилища и т.н. медийни циркове за публиката може да има, но вероятността някой от тези убавци да бъде осъден клони към нула