Трайков: Не знам кои мои доходи намират за незаконни и в какво ме обвиняват

OFFNews 27 септември 2018 в 18:59 4752 0

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков обяви, че не знае кои негови доходи Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество намира за незаконни и в какво точно го обвиняват. 

Коментарът му идва, след като Софийският градски съд запорира негово имущество заради открито от комисията несъответствие между доходите и имуществото на Трайчо Трайков за 2,4 млн. лв.

Според Трайков проверката на комисията започва от време, когато не е бил в политиката. 

"Те започват с 2007 г. във време, когато не само, че не съм бил в политиката, а и не съм си и мислил, че ще ми се случи такава лудост да вляза в политиката, нито, че ще има такъв случай. Т.е. те започват отпреди 11 – 12 години, очевидно им се струва в началото, че има някакво обяснение, и след това това се завърта като една снежна топка и те казват всичко това е незаконно", посочи Трайков пред bTV.

"Наказателното производство, въз основа на което е започнало всичко това с КПКОНПИ, беше прекратено от съда, защото не е ясно в какво ме обвиняват и какво е трябвало да направя, за да не ме обвинят, така и аз не мога да разбера, нито имам база за това коя част от моите доходи те намират за незаконни", каза той.

По думите му проблемите биха могли да са от логистично естество.

„Обвинението към мен е, че не съм предотвратил продажбата, която извършва Агенцията за приватизация, като министър, каквито правомощия аз като министър нямам и не бих могъл да имам. Аз би трябвало да съм укорим от закона, ако се опитам да се бъркам в работата на Агенцията за приватизация. От друга страна пък тяхната работа се смята за добре свършена, защото тогавашният ѝ шеф сега е министър на икономиката”, подчерта бившият енергиен министър.

Трайков обясни, че преди няколко дни при него отишли "двама симпатични млади човека", представили се, че са от КПКОНПИ и го поканили в Благоевград да прочете това, което са събрали.

"Отидох, прелистих една купчина с неща, кореспонденции и всякакви други ровения в мои и на близките ми живот и поисках копие от тези неща, които са важни за мен, за да мога да взема някакво отношение. Казаха, че не може, защото е класифицирано, но въпреки това ми дадоха срок, в който трябва да отговоря. Впоследствие, след нашата среща, тези материали са били декласифицирани и аз вече съм могъл да ги получа, но те не са ме уведомили за това и едва вчера го е научил адвокатът ми, когато е отишъл в съда да се запознае с делото”, допълни той.

Трайчо Трайков каза още, че няма да успее в срок да подаде декларацията, която комисията му иска, защото това е физически невъзможно. 

"Това означава за 12 години назад да опиша живота си и да приложа документи - от банкови извлечения през договори и пътувания. В една от годините дори всичките ми служебни пътувания са ги обявили като екскурзии", подчерта той.

По думите му няма как КПКОНПИ да му отнеме имущество веднага, ако не подаде декларацията, защото първо ще трябва да заведе дело в съда, където ще се реши всичко. 

Трайков посочи, че има съмнения в комисията да искат да чуят неговите аргументи.

„Тази комисия по-известна като комисията на онзи с тефчтерчетата, Златанов, където пишеше кой да се удари, тогава нейното мнение на всички съдебни инстанции беше опровергано и аз не съдих държавата след това, защото си мислех, че глупостта или безгръбначието на някои хора не е основание да осъдиш данъкоплатеца, но ето, че това се случва отново и не му се вижда краят", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови