Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Трима отиват на съд за данъчни измами за 1.2 млн. лв.

OFFNews 26 февруари 2020 в 15:30 1824 0

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу трима производители и търговци на млечни продукти от Велико Търново и София за участие в организирана престъпна група за данъчни измами.

От началото на юни 2017 г. до 4 юни 2018 г. те ощетили държавния бюджет с 1 177 767 лв. чрез приспадане на неследващ се данъчен кредит за доставки и продажба на млечни продукти от и за Гърция.

За да осъществят намеренията си, тримата използвали множество фирми от типа „липсващ търговец“. За фиктивния превоз била използвана транспортна фирма, контролирана от участник в групата. „Наемани“ били камиони и шофьори, които извършвали легални превози на други стоки, а в последствие бил оформян транспорт на млечни продукти.

За нито един от въпросните случаи в информационната система на „Финансов контрол“ на НАП няма данни за доставка или вътрешнообщностно придобиване.

Участниците в престъпната групата действали координирано, като всеки от тях изпълнявал определени функции. Ръководителят участвал пряко в осъществяването на данъчните измами, за което му е повдигнто обвинение за извършено вторично престъпление по чл. 255 от НК в качеството му на управител и представляващ търговско дружество със седалище във Велико Търново.

Другият от групата организирал фиктивния транспорт, а третият отговарял за оформянето на документите.

Дейността на групата е прекратена при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Предстои съдът да насрочи заседание по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!