УНСС създава магистратура 'Противодействие на корупцията'

Мартин Георгиев 14 май 2018 в 14:20 8142 2

Снимка Мартин Георгиев

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще открие магистърска програма, която ще обхване проблематиката в областта на противодействието на корупцията.

Това обявиха днес ректорът на УНСС проф. Стати Статев и председателят на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Шефът на антикорупционната комисия беше категоричен, че борбата с корупцията трябва да започне още от образованието. Той посочи, че има огромен дефицит на тази тема в обучението, а това трябва да се промени, за да може да има повече подготвени хора. Георгиев допусна възможността след време да се въведе антикорупционно обучение и в училищата.

Проф. Статев обяви, че се готви създаването на отворена публична академия по антикорупция.

В активните месеци експерти и академици ще изнасят лекции тема антикорупция. Ние имаме много корупционни схеми в главите си, някои генетично зададени. Съвместно се обединихме около идеята, че един такъв разговор е ценен и може би по-ценен от работата, която върши комисията, каза още той.

Шефът на КПКОНПИ обясни, че новата комисия е нещо уникално. Това което предизвика създаването на такъв орган е, че защото в България има твърде много органи, които се занимават с противодействие на корупцията, но те не си говорят. Този дефект в нашата система беше констатиран от законодателя, посочи Пламен Георгиев.

За борбата с корупцията трябва да се промени мисленето. Докато не го променим каквито и органи да създадем, ще е трудно. В нашия орган работят 320 души, но трябва 7 млн. да застанат зад нас. Това е и една от целите на новата магистратура, заяви Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

14.05 2018 в 22:31

Клоуни:)))
Но си е идея де, да правиш макар и тъп, но бизнес от антибизнеса:)

16193

1

SC

14.05 2018 в 18:36

Утре Носи Съответната Сума ще бори носенето на съответната сума? Няма такъв виц!