Убиецът на Виктория няма да получи доживотна присъда: 30 години максимум

Това не е първото му престъпление, убеден е адв. Марин Марковски

OFFNews 10 октомври 2018 в 08:59 16505 0

Снимка БГНЕС

Адв. Марин Марковски

Убиецът на Виктория Маринова няма да получи доживотна присъда. Максимално може да получи 30 години лишаване от свобода, прогнозира адвокат Марин Марковски пред БНТ тази сутрин и обясни защо.

"Ние, като членка на Европейския съюз, имаме принципни законови положения, които налагат да се съобразим с европейските указания, директивите във връзка с доживотните присъди.

ЕС е сбор от хуманни държави, с култура, с традиция, с любов към хората, с демократични ценности, но на Балканите е по-различно, така че това, което е прието там - че не трябва да има 100% доживотни присъди без замяна, тук не може да намери разумното основание.

В България има такава санкция - доживотна присъда без замяна. Но ако неговият адвокат го посъветва да се признае за виновен и той го направи, отпада възможността за доживотна присъда, така че той максимално може да получи 30 години лишаване от свобода - 16, 17, 18 години. Обикновено не ги пускат бързо - поне 2/3 от наказанието трябва да изтърпи, за да отиде на по-ранно пускане".

"Аз съм убеден, че този човек е непоправим - продължи адв. Марковски. - Който прави престъпление, към момента на престъплението никога не смята, че ще бъде арестуван и заловен. Престъпникът се смята за неуловим.

Той е убеден, че това не е първото престъпление на задържания в Германия 21-годишен Северин Красимиров от ромската махала на Русе.

"В кариерата на този - не мога да го нарека по друг начин, освен че прилича на човек, но не е - има престъпления, които не са разкрити. И когато не се разкрие едно престъпление, в примитива се създава едно чувство, че той е неуловим и прави тези неща, които нямат нищо общо с човешката природа", каза адв. Марковски.

За него няма никакво съмнение, че заловеният в Германия е убиецът на 30-годишната тв водеща Виктория Маринова.

"Хванат е наистина, защото ДНК профилът, който е изведен от жертвата е категоричен.

Съдебният медик намира при обследването на трупа толкова много обективни находки, които позволяват безпрекословно да се установи механизмът на убийството, тоест знае се по какъв начин е изнасилена, знае се точно по какъв начин е убита и се знае кой е убиецът. Оттук нататък хората трябва да очакват присъдата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови