В спецсъда решават: Да пуснат ли Иванчева от килията, да приберат ли Ценко Чоков в ареста

OFFNews
19 декември 2018 в 07:39 | 1802 |2

Специализираният наказателен съд ще се произнесе по поредното искане на подсъдимите за корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова да излязат на свобода.

Според адвокатите им, здравословното им състояние се влошава в условията на ареста. Прокуратурата обаче твърди, че, ако не са под стража, отстранената кметица на Младост и нейната заместничка могат да извършат друго престъпление. 

Апелативният специализиран съд пък ще се произнесе по искането на държавното обвинение да бъде отменен домашния арест на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков, съобщи БНР. 

Спецпрокуратурата поиска от съда да промени мярката му в задържане под стража, след като Нова тв разпространи снимки на Чоков, който е с невлязла още в сила присъда от 4,6 години, от столично заведение. По-късно стана ясно, че Чоков е имал разрешение на напусне домашния арест, за да отиде на зъболекар, но се отбил и в кръчмата. 

Според съпругата на Чоков той е минал през ресторанта в Драгалевци, за да си купи храна за вкъщи, след като е бил на стоматолог, заяви тя по Нова тв. Това се налагало, заради поставени му импланти. На масата не е имало алкохол, каза още Цветелина Нелова. 

Установили сме доказателства за отклонение и неизпълнение на задълженията на подсъдимото лице по мярката. Тези обстоятелства, които станаха публично известни, категорично сочат, че в 19.30 ч. Ценко Чоков е бил в столично заведение в „Драгалевци”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Изготвени са няколко експертизи. Последната е комплексна, но към този момент няма да съобщим имената на вещите лица, определили здравословното състояние на Чоков. Когато бъдат събрани доказателства и можем убедително да твърдим, че са извършили престъпление, тогава ще обявим и нашите следващи действия”, поясни Арнаудова.

По думите й според закона полицията няма задължението да охранява жилището, в което дадено лице е под домашен арест. МВР има задължението да контролира изпълнението и спазването на тази мярка, но като разпоредби в нормативен акт това не е разписано, обясни Арнаудова. 

Препоръчани материали
Babaliuga

Рейтинг : 3163

19.12 2018 в 10:00 2
+ 0
- 0
Чакай малко, това сериозно ли може да бъде обсъждано ? ? ?
zuljin

Рейтинг : 5776

19.12 2018 в 09:07 1
+ 2
- 0
Хахахаха хубава аналогия сте направили...

Единия палил, бил, крал, изнудвал и рекетирал - НА СВОБОДА!!!

Другия се опитал да спре незаконен строеж - В ЗАТВОРА!!!