ВАП пита три министерства законни ли са строежите на Аркутино и Росенец

OFFNews 09 юли 2020 в 17:30 3207 2

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на туризма и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на планираните и извършени строежи в местността „Аркутино“ на границата на община Созопол и община Приморско и в парк „Росенец“ край Бургас.

Парк "Росенец" нашумя отново преди два дни, когато гардове на НСО отказаха да допуснат на плажа в близост до двореца, наричан Доган сарай, на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов. Тогава започнаха да валят въпроси дали дворецът е законен и дали има необходимите книжа.

ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Следва да се провери предприети ли са мерки за защитата й от нарушения, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони по ЗБР, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно ЗУЧК, извършени ли са строежи.

Трябва да се установят има ли документи, които се изискват от екологичното законодателство, и спазват ли се всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.

Събраните данни трябва да се обобщят в доклад и да се изпратят на ВАП в най-кратък срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

2

Toni2019

09.07 2020 в 20:07

А законно ли са разкарали пясъка до сараите? Преди 3 години там е имало плаж сега са само камъни за да не досаждат българи на Ахмед и неговите гости.

14469

1

случайно прочетох

09.07 2020 в 18:42

Не са!
 
X

Да помогнем на украинските деца!