ВАП задължи шефа на КЕВР да наложи глоба на Топлофикация-Перник

OFFNews 22 юни 2020 в 11:04 2344 0

Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувала преписка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да прецени предпоставките за налагане на предвидената административнонаказателна отговорност по отношение на „Топлофикация–Перник“ АД.

Във връзка с авария на 7 май на шламохранилище на „Топлофикация-Перник“ АД - сгуроотвал „7-ми септември“ и пропуск на вода от дигата, ВАП възложи проверка на министърите на енергетиката, регионалното развитие и благоустройството, околната среда и водите и председателя на КЕВР.

Проверката установи неизпълнение на показателите за качество на топлоснабдяването и неспазване на Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от „Топлофикация - Перник” на потребители в града. Показателите за качество са приети от КЕВР, а Общите условия са неразделна част от издадената лицензия на „Топлофикация- Перник“ АД и също са одобрени от комисията.

След проверка на КЕВР са дадени задължителни предписания на „Топлофикация - Перник“ АД.

Според чл. 206 от Закона за енергетиката председателят на КЕВР налага глоба от 20 000 лв. до 1 000 000 лв. на нарушителя.

Сред материалите, получени във ВАП, не се съдържа информация за наложена санкция.

Прокуратурата следи за спазване на законността в защита на държавния и обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.5 от Закона за съдебната власт ВАП ангажира председателя на КЕВР да упражни правомощията си по отношение на „Топлофикация-Перник“ АД.

ВАП изиска да бъде своевременно уведомена за взетите решение и извършените от КЕВР действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови