ВАС върна за ново разглеждане делото по случая 'Артекс'

OFFNews 30 юни 2020 в 17:23 3703 0

Върховният административен съд отмени решението на Административен съд–София по случая „Артекс“ и върна делото за ново разглеждане.

На 30 юли 2019 г. беше отменана заповедта на началника на ДНСК за спиране на строителството на небостъргача "Златен век" в "Лозенец". Делото се връща за разглеждане от друг състав. 

Върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд е допуснал съществени нарушения на съдопроизводствените правила, които са довели до необоснованост на съдебния акт и до постановяването му в противоречие със закона.

Изводите на Административния съд са, че не са налице съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект са необосновани, тъй като на административния орган не е дадена възможност да предостави доказателства и да установи, че описаните отклонения от одобрените инвестиционни проекти са съществени.

При новото разглеждане на делото съдът трябва да се съобрази с мотивите на върховните магистрати и да отстрани допуснатите съществени процесуални нарушения, като разпредели тежестта на доказване. Съдът следва да осигури възможност на страните да предоставят доказателства, включително чрез използване на специални знания и ако е необходимо, да прояви процесуална активност за изясняване на спора и попълване на делото с доказателства.

След събиране и преценка на доказателства, включително на тези, представени и поискани от страните, съдебният състав следва да направи крайните изводи за законосъобразността или незаконосъобразността на оспореното административно решение.

Строителството на 34-етажната сграда бе спряно през 2019 г. заради скандала "Апартаментгейт", в който се осветли, че редица политици са си купили домове от "Артекс" на ниски цени.

Две години по-рано законова поправка даде възможност на компанията да завърши зданието за 10, вместо за 5 г. Тогава премиерът Бойко Борисов нареди строежът да спре.

Подробният устройствен план за сградата е одобрен през 1996 г. Оттогава са настъпили множество промени в устройствените условия, най-съществените от които са влизането в сила на Общия устройствен план през януари 2007 г. и на чл. 16в от Закона за устройството и застрояването на Столична община през април 2018 г., според които сграда с такива размери е недопустима на това място.

В края на миналата година кметът на район "Лозенец" Константин Павлов-Комитата поиска от ДНСК да премахне сградата. 

Тези съществени промени в устройствените условия са абсолютно основание за служебно изменение на плана от 1996 г., за което е компетентен главният архитект на Столична община. Изменението на плана е допустимо и поради обстоятелството, че разрешението за строеж на обекта е с изтекъл срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови