ВКС глоби община Пловдив за заледен тротоар

OFFNews 21 юли 2019 в 11:09 2296 1

Върховният касационен съд осъди община Пловдив да плати обезщетение на пешеходец, който е пострадал заради заледен тротоар. Пострадалата е жена, която преди две години си е счупила крака, докато се опитва да се придвижи по ледените коловози на улица в града, съобщава Lex.bg.

Случаят е отпреди две години. Около 18 ч. на 21 януари 2017 г. жената вървяла по платното на ул. „Пушкин“ в Пловдив. Когато достигнала до ул. „Драгоя Божилов“, завила наляво по нея, подхлъзнала се и паднала. Това станало, защото се е движела в заледен коловоз на улицата, тъй като не можела да използва тротоара, който бил зает от паркирали коли и затрупан със сняг.

„Тези условия за придвижване на пешеходците не са били в резултат на извънредни събития, а поради неположена от Община Пловдив дължима грижа за снегопочистване и осигуряването на безопасно придвижване на пешеходците“, заявява ВКС. А предходните инстанции установяват, че 10 дни преди жената да падне на улицата и да си чупи крака, в Пловдив е влял сняг (покривката е достигнала 28 см). Улиците, по които тя се е движила, обаче са трета категория и се почистват едва след като бъдат обработени тези, по които минава градският транспорт.

След като се подхлъзва на ледения коловоз жената е откарана незабавно от линейка в университетската болница „Св. Георги“, където установили, че има вътреставно закрито счупване на двете кости на лявата подбедрица в долната част. Лекарите по спешност извършили открито наместване с фиксиране на двете счупени кости с метални плаки и винтове, след което поставили гипсова ботушна шина.

След шест дни жената била изписана за домашно лечение. Но още през същия ден я приели по спешност в друга болница с диагноза „възпаление и тромбоза на дълбоките съдове“. Тя била следствие от обездвижването ѝ след операцията. Така жената лежала още 10 дни в болница.

След два месеца тя претърпяла втора операция за отстраняване на някои от металните тела в засегнатия крак, а шест месеца след падането лечението ѝ е продължавало с активна рехабилитация. „Причинената при падането болка е била със силно изразен характер; намалявала е много бавно с времето, а претърпените от ищцата страдания са били силно изразени поради невъзможност за самостоятелно обслужване и придвижване през дългия период на възстановяване поради обездвижването и постоперативните усложнения“, пише ВКС.

Като става ясно, че след падането на жената ѝ е било разрешено да сяда в леглото едва в средата на май 2017 г. докогато са ѝ били забранени всички движения. Чак през юли е била в състояние да се придвижва с патерици сама до тоалетната. „Целият период е бил съпроводен със сериозни болки, приемане на медикаменти, в т.ч. вливане на антибиотици поради запушване на кръвоносни съдове, както и с негативни изживявания поради безпомощното и състояние“, констатират върховните съдии.

Затова приемат, че справедливото обезщетение за болките и страданията ѝ е 20 000 лв.

Решението на ВКС може да послужи за обосновка на всеки бъдещ иск на гражданин. “Общината е длъжна да управлява предоставената ѝ собственост, в т.ч. улиците в рамките на населеното място, в интерес на населението и с грижата на добър стопанин.

Дължимата грижа в полза на териториалната общност включва както изграждане, ремонт и поддържане на улиците, така и полагане на грижи за чистотата им, в т.ч. снегопочистване и осигуряването на безопасно придвижване на пешеходци и возила“, се казва в решението на Върховния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови