ВКС реши: Джок Полфрийман окончателно на свобода

OFFNews 28 май 2020 в 15:25 2928 0

Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. 

Тричленен състав на ВКС реши, че "искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо". 

През октомври 2019 г. Цацаров прати окончателното определение на Софийския апелативен съд за предсрочно освобождаване на Полфийман във ВКС. Той поиска преразглеждане на казуса, защото е финализиран с определение, а не с решение. 

"Няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството - прекратено", смятат магистратите Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова от ВКС. 

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години за убийството на Андрей Монов и прекара близо 12 години в български затвор. Софийският апелативен съд го освободи предсрочно с мотива, че е се е поправил в затвора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови