ВСС иска да отнеме Съдебната палата от Лозан Панов. Не бил добър стопанин

OFFNews 23 април 2020 в 12:48 10718 1

Председателят на ВКС Лозан Панов е нарушил Закона за защита на държавата, като си е позволил да преупълномощи главния секретар на ВКС Маргарита Пазвантова да сключва договорите от негово име. Това обяви председателят на ВАС Георги Чолаков по време на заседанието на ВСС заради скандала с клипа, заснет в Съдебната палата.

"Делегирали сме му пълномощия той да управлява съдебните сгради. Тази заповед е незаконосъобразна и договорът противоречи изцяло на законодателството", бе категоричен Чолаков.

Според него Съдебната палата не се стопанисва като хората и предложи ВСС да отнеме правомощията на Лозан Панов да я стопанисва. За нов собственик бе предложен председателят на Апелативен съд-София.

Предложението на Чолаков бе подкрепено от членове на ВСС, в т.ч. и от председателстващия ВСС оян Магдалинчев. 

"Наблюдаваме въвличане на малолетни в порнография и подбуждане на малолетни и непълнолетни към употреба на наркотции", реагира съдия Вероника Имова. Тя посочи, че дори не си струва да се осъждат художествените каества на видео със заглавие "Марихуана", заснето в една сграда, шедьовър на архитектурата, и символ на съдебната власт.

По рано днес Висшият съдебен съвет подхвана случая със скандалното видео на рап парче, в което се размахват оръжия, играят плеймейтка и дете, а величествената сграда влиза в ролята на декор.

Заседанието се води по интернет заради заразата с коронавирус.

Шефът на ВКС Лозан Панов и колежките му от съдийската квота на ВСС Атанаска Дишева и Олга Керелска отклониха въпросите с думите, че разпоредената от проверка все още не е приключила, но безуспешно. Севдалин Мавров запита за каква проверка става дума и се зачуди дали Лозан Панов не знае кой е подписал договора. 

След гласуването на точката за скандала правосъдният министър Данаил Кирилов даде почивка, за да може г-жа Дишева да гледа видеото. "Категорично възразявам да се включват точки в дневния ред на пленума в нарушение на правилника, вероятно с цел изненада", контрира Дишева и обвини, че това било вече практика на ВСС. И на свой ред попита председателстващия ВСС Боян Магдалинчев кога му е хрумнало да вкара в дневния ред обсъждането на клипа.

"Няма да давам обяснения. Не съм на разпит. Снощи ми дойде по повод публикациите и че журналистите ме заляха с въпроси. И аз какво - да мълча, и да не го внасям?! Журналистите всеки ден звънят и питат - ще вземе ли отношение ВСС за този клип, защото това се тиражира в публичното пространство", коментира Магдалинчев.

Правосъдният министър Данаил Кирилов пък заключи, че Лозан Панов иска да отложи дебата, но Кирилов смята, че се дължи отговор по отношение на обществения интерес. "Трябва лицемерието да се покаже на публиката и публиката да разбере кой действително иска публичност, кога иска такава и кога не иска такава публичност", заключи министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

1

Toni2019

23.04 2020 в 14:32

Много съмнително. Не знам какъв е този опълномощен човек, но съм сигурен, че песен с име Марихуана не се допуска току-така.