ВСС избира Иван Гешев за главен прокурор, на улицата освиркват единствения кандидат

OFFNews 24 октомври 2019 в 07:30 5679 1

Висшият съдебен съвет ще избира главен прокурор днес, докато под прозорците му протестират симпатизанти на Демократична България, "Правосъдие за всеки" и граждани срещу единствената кандидатура за поста - на Иван Гешев.

Протест имаше и снощи, а от "Правосъдие за всеки" призовават гражданите за подкрепа на протеста на сдружение БОЕЦ пред сградата на Висшия съдебен съвет от 9.30 ч. на ул. "Екзарх Йосиф" №12 днес. 

От сдружение Боец пък зоват страницата си във фейсбук: 

"На 24.10. след 9.30ч. спрете автомобилите си навсякъде където се намирате. В знак на съпротива срещу избора на мафията и опита им да си осигурят още седем години безнаказан грабеж. Блокирайте улици, булеварди, кръстовища, магистрали, митници, пътни възли, гари. Навсякъде. Призоваваме всички граждани, таксиметрови водачи, служителите в транспортните, спедитерските и куриерските фирми и шофьорите в градският транспорт да се включат. Във всеки град и по пътищата из цялата страна. Снимайте и отразявайте действията си". 

Вчера от Демократична България обявиха, че от днес прекратяват предизборната си кампания в цялата страна и призовават симпатизантите си на "протест срещу инсталирането на Иван Гешев за главен прокурор".

Срещу кандидатурата на Гешев се обявиха Висшият адвокатски съвет, Правосъдие за всеки, председателят на ВКС Лозан Панов, Българският хелзинкски комитет и др.

В негова защита се обявиха 73 организации.

Заради начина на отразяване на съдебния ресор бе отстранена журналиската от БНР Силвия Великова, която бе върната в ресора след застъпничеството на премиера Бойко Борисов. Косвена жертва на скандала в националното радио стана неговият шеф Светослав Костов заради спирането на сигнала на програма "Хоризонт". 

Въпреки недоволството срещу Гешев, ВСС отказа да прекрати процедурата. 

Иван Гешев ще стане главен прокурор, ако получи поне 17 гласа от 25-членове на ВСС. След това Пленумът изпраща до президента решението си за избора, който може да спре назначението. 

Президентът обаче може да откаже да подпише указ за назначаването само веднъж. 

Процедурата за избор на главен прокурор на Република България ще се излъчва от 10:00 ч. пряко по БНТ 1, БНТ 2 и онлайн чрез страницата на ВСС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови