ВСС не вижда основание да реагира на исканията за оставка на Гешев

OFFNews 13 юли 2020 в 13:49 3016 4

Засега няма основание ВСС да реагира на исканията за оставка на главния прокурор Иван Гешев, обяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Така той отговори на искането на президента Румен Радев и на протестиращите на улицата граждани. Мотивите на държавния глава бяха, че гражданското недоволство е срещу корупцията, всяването на страх, прокурорския рекет и бездействие спрямо грабежа.

Магдалинчев обясни, че оставката е личен акт. "Ако лицето, на което се иска оставка, приеме да я подаде, само тогава ще се случи. Ако не, няма оставка", коментира той пред БНР.

Конституцията не предвижда възможност за искане на оставка на шефа на държавното обвинение. Там е записано, че мандатът на главния прокурор може да се прекрати предсрочно в случай на накърняване на авторитета на съдебната власт, тежко престъпление, погазване на конституцията и пр. Магдалинчев не отговори пряко на въпроса дали в случая с Гешев има предпоставка за накърняване престижа на съдебната власт и как ще действа ВСС. Той обясни, че при всички случаи последната дума има президентът за издаването на указ и че на този етап няма основание за такава процедура.

Срещата с президента, която поиска представляващият ВСС, е актуална, "но до този момент нямаме никаква реакция от президентството". "Точно заради протестите (е необходима тя), виждате, че общественото напрежение продължава да се нагнетява, затова очакваме среща с държавния глава. Ние ще продължаваме да отстояваме това, което ни е вменено като задължение да защитаваме съдебната власт със всички законови средства", каза Магдалинчев.

Той допълни, че улицата има право да протестира. Но положението с държавния глава е малко по-различно, защото олицетворява единството на нацията. "Говорим за междуинституционални решения. Институциите трябва да говорят в един разбираем тон", посочи Магдалинчев.  

В началото на годината Гешев обяви, че спира комуникацията с Румен Радев. "ВСС има други функции, различни от тези, които има прокуратурата. И конституцията, и Законът за съдебната власт вменяват в задължение на ВСС да отстоява независимостта на съдебната власт. Ние искаме диалог с държавния глава. Да разговаряме, че е време да преосмислим това, което се случва със съдебната власт. Това, което се случва със съдебната система. Институциите трябва да говорят на човешки език. Аз не съм привърженик на идеята да се нагнетява напрежение между институциите", коментира Боян Магдалинчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

3

The Lawyer

13.07 2020 в 14:22

Гешев е само лицето на системата и на проблемите, която тя генерира, както лице са Доган , Пеевски и Борисов на другата част от системата. Тяхната смяната сама по себе си не би променило ситуацията в България, ако не бъдат променени принципите и механизмите , на които е надградена и функционира самата система.

3810

2

Пенчо бре

13.07 2020 в 14:00

Тая Магдалина няма да се покае. Това е също личен акт, като оставката.

9009

1

Mi

13.07 2020 в 13:57

Сефте.. Слеобед може и да види!