ВСС прекратява договора със фирмата за случайно разпределение на делата

OFFNews 09 април 2020 в 17:49 11782 0

ВСС прекратява договора за поддръжка на системата за случайно разпределение на делата с фирмата „Смарт системс“. Кадровиците в съдебната система ще търсят специалисти, които да се ангажират с отстраняването на слабите места, открити при проверка от външни експерти. Същевременно шефът на IT отдела на съвета ще трябва да извърши верификация на IP адресите в системата.

Решението беше предхождано от тежък спор по повод одита на системата. Повече от 2 часа кадровиците си разменяха упреци.

Старт на пренията даде председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който отново настоя одитният доклад да бъде публикуван на сайта на ВСС, за да са ясни изводите и да се спрат внушенията и спекулациите за констатациите в него.

Представляващият съвета Боян Магдалинчев обясни, че на два пъти е говорил с Панов и е обяснил, че в договора има конфиденциална клауза, затова не е възможно публикуването му.

Калина Чапкънова се съгласи, че няма как да се огласят резултатите от проверката заради клаузата за поверителност и заради образуваното досъдебно производство, част от което е одитът, а няма как факти и обстоятелства да станат публично обявени, без разрешение на наблюдаващия прокурор.

По време на изслушването на експертите, изготвили одита, бе отчетено, че през цялото това време е било възможно да се добавят нови съдилища, да се редактира информация на чуждо съдилище със съответния достъп до нея.

Установено е още, че е имало възможност да се разпределя дело на съдия от друг съд, както и да се осъществи достъп и да се променят данните на други потребители. Сред изводите е, че системата за случайно разпределение на делата не използва съвременни технологии и има възможност да бъде атакувана.

А главният прокурор Иван Гешев направо обобщи, че дори седмокласник е можел да направи каквото си поиска с компрометираната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови