ВСС се събира за системата за разпределение на дела, влизали в нея от екзотични острови

OFFNews 06 април 2020 в 06:51 13490 0

Правосъдният министър Данаил Кирилов е свикал заседание на Висшия съдебен съвет на 9 април, за да бъде обсъден одитният доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана. 

Има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес извън България, съобщи БНТ. 

СГП разследва манипулирана ли е централизираната система след получен сигнал от шестима членове на Висшия съдебен съвет – петима от Съдийската и един от Прокурорската колегия, обяви в петък говорителят на главния прокурор Сийка Милева. От ВСС са изпратили на Иван Гешев одитен доклад от проверка, който сега Съветът ще обсъжда. 

Одиторите са категорични, че системата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства извън съдилищата.

Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места, заяви Кирилов.

По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година.

Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се рачита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това, обясни още правосъдният министър. 

Той ще настоява ВСС да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата.

Председателят на ВКС Лозан Панов все още не е получил доклада и ще има позиция след като се запознае с него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови