Валят дела за неспазване на карантината заради коронавирус

OFFNews 24 март 2020 в 12:37 9727 0

Апелативна прокуратура – Велико Търново взе на специален надзор 25 досъдебни производства, свързани с извънредното положение. 24 от тях са срещу хора, които не спазват карантината, наложена от извънредното положение. Едно досъдебно производство е за продажба на промишлени стоки, неотговарящи на изискванията.

На специален надзор е взето досъдебно производство, образувано в РП – Ловеч, за това, че на 19.03.2020 г. около 17.30 часа в „Склад за търговия на едро с храни от неживотински произход“, са пуснати в продажба промишлени стоки в значителни количества, неотговарящи на изискванията, без да са обявени изрично техните недостатъци. Става дума за 610 литра безцветна течност с надпис „Антибактериален дезинфектант за ръце без отмиване“, бутилирани в 50 прозрачни пластмасови туби с вместимост 10 литра и 22 прозрачни пластмасови туби с вместимост 5 литра.

На специален надзор е взето и бързо производство, образувано срещу лице за това, че на 21.03.2020 г. в гр. Ловеч, нарушило противоепидемичните мерки. С постановление на разследващия полицай лицето е привлечено в качеството на обвиняем.

Две от досъдебните производства, наблюдавани от РП – Горна Оряховица, се водят за това, че двама души в село Кесарево, общ. Стражица, са нарушили наложената карантина. Едно досъдебно производство на РП – В. Търново се води по същата причина.

Три досъдебни производтва на РП – Свищов, се водят за това, че три лица, поставени под карантина, са нарушили мерките да не напускат дома си – двама в гр. Свищов и един в с. Хаджи Димитрово.

Две досъдебни производства на РП - Павликени се водят за това, че двама граждани, като лица поставени под карантина, са я нарушили.

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че неспазване на карантинния период от 14 дни, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови