Върховните съдии отмениха разпоредба по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

OFFNews 04 март 2020 в 14:02 1717 0

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени измененията и допълненията в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“. Те бяха приети с постановления на Министерския съвет на 22 февруари и 1 март 2019 г.

Причината са допуснати нарушения и противоречие с Регламент (ЕС) № 1308/2013 г., който изисква въвеждането на обективни критерии, по които да се провежда изборът на доставчици. 

Решението по административно дело № 3535 от 2019 г. не е окончателно и може да бъде обжалвано през 5-членен състав на ВАС.

Тричленният състав е установил, че е нарушено изискването на чл. 26, ал. 2 Закона за нормативните актове. Проектът на нормативния акт, заедно с мотивите (доклада) и предварителната оценка на въздействието, каквато не е изготвена, не са публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и на Портала за обществени консултации. Това е е самостоятелно основания за отмяна на подзаконовия нормативен акт.

Върховните съдии приемат също, че проектът за изменения и допълнения в наредбата е следвало да бъде съгласуван и със Националната асоциация на общините в България, тъй като се отнасят до правата и задълженията на общините при прилагането на схемите.

Измененията противоречат и на предвиденото в Регламент (ЕС) № 1308/2013 г. В Национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в България от учебната 2017/2018 до учебната 2022/2023 г. не са посочени критериите, по които ще става изборът на доставчици. Предвидени са правомощия на изпълнителния директор на Държавен фонд (ДФ) „Земеделие“ да ободрява заявители, след надлежна проверка за тяхната допустимост, съгласно изискванията на приложимата нормативна уредба. Макар с измененията на Наредбата да поставят изисквания за доказване на определени обстоятелства при кандидатстване, те противоречат на нормативен акт от по–висока степен, какъвто се явява Регламент (ЕС) № 1308/2013 г., пише в решението на ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови