Васил Божков осъди на първа инстанция комисията по хазарта, лицензът на Еврофутбол отнет незаконно

OFFNews 03 юли 2020 в 10:35 9402 5

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков е успял да осъди на първа инстанция Държавната комисия по хазарта (ДКХ) заради отнетия лиценз на "Еврофутбол". Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Това показва съдебно решение 3496 от 1 юли т. г. на Административен съд - София град. Божков публикува текста му на страницата си във фейсбук със следния коментар:

"Хунтата съсипа българска компания на четвърт век.

Хиляди служители и партньори на EUROFOOTBALL останаха без работа и доходи.

Отговорността за това носи основно Владислав Иванов Горанов и пряко подчинените му ДКХ и НАП.

С решението си съдът показа, че отнемането на лиценза на Еврофутбол е напълно незаконосъобразен акт и за пореден път изобличи методите за държавен грабеж.

#БъдетеСмели"

Пунктовете за спортни залагания на "Еврофутбол" бяха затворени, след като на 14 февруари ДКХ наложи на компанията акт за 328.9 млн. лева. Две седмици по-късно - на 25 март лицензът на дружеството беше отнет за 3 месеца заради големи задължения за периода 18 декември 2014 - 31 декември 2019 г. в размер на над 261.1 млн. лв. държавни такси, плюс над 67.7 млн. лв. лихви.

От публикуваното от Божков съдебно решение става ясно, че Административния съд отменя като незаконосъобразно решението на ДКХ за отнемане на лиценза. Освен това държавната комисия трябва да плати на ищеца 50 лева разноски по делото.

Причина за съдебното решение са пропуски на Комисията в процедурата. Тъй като "Еврофутбол" оспорва акта за дължими такси и лихви, според съда ДКХ не е имала право да отнеме разрешителното на компанията заради неплатени задължения - вземанията не са окончателно установени с влязъл в сила административен акт. Освен това хазартната комисия сама е предложила на "Еврофутбол" да представи обезпечение за спорните задължения и компанията го е направила, а лицензът й все пак е бил отнет.

Оспореното решение е издадено при съществени нарушения на административно производствените правила и в противоречие с материалния закон, пише в решението на Административен съд - София град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

5

мнение от IP

03.07 2020 в 11:59

Това твърдение на Нестинарка е уникално. Да я осъди да му даде пари ли комисията?:) Става дума за отнет лиценз. Обжалване на това действие. Решение, че е незаконно. А кой, дали, колко дължи или не, това не е установено. И всъщност никога няма да може да бъде доказано, че Божков дължи такси, понеже всички отчети са заверявани от комисията по хазарта. Затова ще се наложи да бъде осъдена комисията за безстопанственост, и нейния принципал Горанов. Но това сега не го искат и затова има 18 обвинения Божков, дано пък някое прихване.... И така...в нашата мила стана...

3232

4

tarabata

03.07 2020 в 11:42

"Ами не я осъдил! Обжалвал е. И съдът никъде не твърди, че не дължи тези пари! "
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ
Мда. Не я е осъдил, само дето всички актове са отменени, и то, като противоречащи и в нарушение както на мателиалния, така и на процесуалния закон. Ама, вие, тикволюбците, от де да ги знаете тея неща?!

6126

3

Нестинарка

03.07 2020 в 11:33

Ами не я осъдил! Обжалвал е. И съдът никъде не твърди, че не дължи тези пари!

17439

2

мнение от IP

03.07 2020 в 11:23

И сега си избетете което ви харесва: А/ Комисията е безумно некомпетентна. Б/ Комисията изпълнява поръчки за унищожение

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

03.07 2020 в 11:14

РИТОНА!!!! КЪДЕ Е РИТОНА?
Що досега не го показаха поне? А? И веднага всички приказки на Божков щяха да увиснат. Ама моментално! Направо мечта за властта – обвиняващият ги се оказва лъжец…

Засега лъжец – осъден, е само един…

Пък Горанов директно оправда Божков: „Така нарушенията при плащането на такси вече не се преследва от Наказателния кодекс, за разлика от облагането с данъци.“