Ветко и Маринела Арабаджиеви отказват да се върнат в България

OFFNews 13 март 2019 в 19:21 4255 0

Съпрузите Ветко и Маринела Арабаджиеви, които бяха арестувани в Испания по обвинение за задочно участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, повдигнато от България, отказват да се върнат доброволно у нас, предаде БНР.

Съдът в Мадрид е постановил до края на екстрадиционната процедура те да останат под стража. След като те са отказали да се върнат в родината си по свое желание, испанските власти ще разгледат искането на София за връщането на Арабаджиеви на две инстанции.

Очаква се до дни пред съда да бъде изправен и Георги Семерджиев, в дома на когото бяха намерени Ветко и Маринела Арабаджиеви. За него също беше издадена европейска заповед за арест по обвинение, че умишлено е укривал издирвани лица.

Арабаджиеви се укриваха и не са се предали сами, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по бТВ, като отрече твърденията на Семерджиев, че семейството му е било на гости.

„Това е защитна позиция, която вероятно ще чуем и в следващите дни, включително и след завръщането му в България, което се надявам да се случи скоро”, коментира Арнаудова. Тя допълни, че в рамките на разследването срещу Арабаджиеви има годно събрани доказателства, с които ще се влезе в съда, че те се укриват продължително в дома на Семерджиев.

По думите ѝ за българските служби е било предизвикателство да установят къде точно се укриват лицата, но благодарение на испанските власти са били локализирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови