Видин на косъм от взрив, предотвратили палеж на ГПУ

OFFNews 05 март 2019 в 11:39 4835 0

Палеж на граничното полицейско управление във Видин, който щял да вдигне във въздуха целия град, е предотвратен от полицията и прокуратурата. 

Това съобщиха зам.-главният прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Двама мъже са се опитали да проникнат в ГПУ, но избягали след като забелязали секретния пост на полицията. На мястото имало 10-тонна цистерна, а срещу сградата се намира и бензиностанция. 

Ако палежът е бил осъществен, градът е щял да гори цяла седмица, посочи зам.-главният прокурор.

В автомобила на двамата задържани са открити 8 туби с бензин, към тях било прикрепено пликче със запалително вещество. Мъжете носели и спринцовки, с веществото в които да подсилят взривоопасната смес. 

Преди няколко месеца беше запалена кола на разследващ полицай във Видин, по същото време е извършен палеж и на апартамент. Все още не разполагаме с категорична информация на какво се дължат тези действия. Възложено ни беше от главния прокурор на мен, главния секретар на МВР и министър Маринов да се предприемат действия по анализ и да се сформира щаб за работа по този случай, защото това по същество представлява директна атака срещу държавата“, обясни Гешев.  „Миналият вторник е получена информация от ОДМРВ-Видин и Главна дирекция „Национална полиция“, че ще бъде извършен палеж или на територията на Видин, или на Монтана. Колегите са сформирали екипи на множество адреси, които да осъществяват охрана. Във вторник през нощта, един от тези
постове констатира опит да се проникне на територията на Гранично полицейско управление, разказа още подробности зам.-главният прокурор.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови