Винетните такси отиват във ВАС

OFFNews 29 ноември 2019 в 12:30 3505 0

Върховната административна прокуратура атакува пред Върховния административен съд (ВАС) винетните такси, като настоява съдът да отмени цялата Тарифа за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), пише "Лекс".

Цената на годишната винетка за автомобили е 97 лв., а на месечната – 30 лв. За автобуси и тирове се плаща месечно между 80 лв. и 174 лв. Тази година хартиените винетки отстъпиха място на електронните.

Винетните такси са регламентирани в Закона за пътищата, но цената им се определя именно в Тарифата за таксите на АПИ, за чиято отмяна настоява прокуратурата.

Държавното обвинение е установило, че тарифата е издадена без мотиви, които трябва да се обявят при внасянето на проекта и да са публикувани на сайта на Министерския съвет.

„Проектът е бил съгласуван с отделните министерства в съответствие с Устройствения правилник на МС и неговата администрация. Но съгласуването и даването на становища не може да се приеме за реализиране на законовата възможност всички заинтересовани лица да се запознаят и изразят мнения по предоставения проект. Предложенията и становищата от министерствата не могат да се приемат като мотиви", аргументира се обвинението.

Тричленен състав на ВАС е допуснал протеста за разглеждане и е насрочил делото за 14 април 2020 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!