Волен Сидеров е осъден на глоба от 5000 лв. за клевета срещу Искрен Веселинов

OFFNews 20 март 2023 в 12:33 5399 2

Сидеров

Снимка Александра Маркарян

Волен Сидеров на конгрес на ВМРО - бивш коалиционен партньор на "Атака".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е осъден за обида и клевета срещу Искрен Веселинов от ВМРО и трябва да плати 5000 лв., реши Софийският градски съд. Преди него и районният съд излезе с присъда за същите провинения, но му определи две глоби - от 3000 лв. и 5000 лв.

През 2017 г. "Атака", ВМРО и НФСБ се явиха на парламентарните избори за 44-о Народно събрание като коалиция "Обединени патриоти" и имаха обща парламентарна група.

В момента Сидеров води две листи за предсрочния парламентарен вот на 2 април - в София и Варна, но от името на "Неутрална България". В коалицията освен "Атака" влизат още Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти и Русофили за възраждане на Отечеството.

Делото срещу Волен Сидеров е заведено от Веселинов заради интервю на атакиста във в. "24 часа" на 16 септември 2019 г., в което го нарича лъжец. Сидеров напомня, че Веселинов е в ръководството на ВМРО - "Зам.-председателят на ВМРО лъже брутално в голяма централна медия", възмущава се лидерът на "Атака".  

Обидите на Сидеров са в отговор на представителя на ВМРО, който също пред "24 часа", коментира вътрешен за ПГ конфликт. Според Сидеров депутатската група трябва да се разпусне, защото без неговата партия тя не е легитимна. Веселинов отговаря, че "Атака" никога не е фигурирала в името на ПГ.

Така СГС обобщава, че "фактическа обстановка не се различава от възприетата от СРС, но съдържа обстоятелства, които я допълват". 

"Правилно първостепенният съд кредитира горните писмени доказателства. Същите съдържат релевантни по делото факти – на тази доказателствена база се установява по безспорен начин фактът на извършена и то преди изборите за 44-то НС регистрация на КП "Обединени патриоти – НФСБ, "Атака" и ВМРО"; установяват поименно лицата, избрани за народни представители от така регистрираната коалиция и доколкото имената на подсъдимия и на частния тъжител фигурират в този списък, то се приема за безспорно доказано и длъжностното им качество на депутати към инкриминираната дата; въз основа на представеното по делото Решение № 1/2017г. се установяват взетите от парламентарната група решения, като изрично под т.2 от решението е вписано, че името на парламентарната група е Парламентарна група на "Обединени патриоти", като на това решение е дадено гласност, депозирайки го в деловодството на НС. Т.е. само и единствено коалиционното обединение на трите отделни политически партии носи името КП "Обединени патриоти – НФСБ, "Атака" и ВМРО", което реално включва името и трите отделни политически партии, но наименованието на парламентарната група е само и единствено ПГ "Обединени патриоти", се мотивират градските съдии.

И допълват, че "нe cлeдвa пoд идeятa зa cвoбoдa нa изpaзявaнeтo в eднo дeмoĸpaтичнo oбщecтвo дa ce oтпpaвят пoзopящи и ĸлeвeтничecĸи зa личнocттa твъpдeния".

"Инĸpиминиpaнитe изpaзи пo paзглeждaнoтo дeлo пo cвoeтo ecтecтвo нe пpeдcтaвлявaт чacт oт "cвoбoднa пoлитичecĸa диcĸycия", a cе зacягaт пpяĸo личнocтнoвaтa caмooцeнĸa нa caмия тъжитeл и тaзи нa ocтaнaлитe члeнoвe нa oбщecтвoтo зa нeгoвия пpoфecиoнaлизъм и eтиĸa", обясняват от СГС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

2

Diogen

20.03 2023 в 17:14

Този още ли не е станал клиент на лудницата? Вероятно няма места, защото в психиатриите бъка от русофили.

1017

1

IvoIvo

20.03 2023 в 13:20

Тозииии бе....този трябва да бъде денонощно осъждан за нещо